Hondenvrienden.nl
Inloggen
U bent hier: home > Gezondheid > Atopie

Atopie

Wat is atopie?
Bij uw hond / kat bestaat het vermoeden dat er sprake is van atopie. Dit is een allergie voor stuifmeel van bloeiende gewassen (zoals bloemen, grassen, onkruiden, boompollen), voor diverse huisstof- en voedermijten, voor diverse huisstof- en voedermijten, voor huidschilfers van dieren of ... mensen. Ten aanzien van deze stoffen kunnen overgevoeligheidsreacties ontstaan die leiden tot zeer heftige en langdurige jeuk. Een dergelijke overgevoeligheid uit zich bij mensen eventueel in hooikoorts of astma; bij hond en kat reageert vooral de huid allergisch. Elke keer als uw dier met deze stoffen in contact komt, treden deze reacties opnieuw op. Soms is een dier overgevoelig voor stoffen die alleen in voorjaar en /of zomervoorkomen; dan treden de jeuk en huidproblemen ook seizoensgebonden op. Een intensieve vlooienbestrijding is belangrijk bij deze problemen, aangezien de huid toch al snel geprikkeld wordt en een vlo de bestaande jeuk nog verergert.

Welke dieren krijgen een atopie?
* Waarschijnlijk speelt bij het ontstaan van een atopie de erfelijke aanleg een belangrijke rol.
* Bepaalde rassen krijgen dan ook vaker atopie dan andere, bijvoorbeeld de Duitse Herder, Golden Retriever, Boxer en Labrador Retriever.
* De jeuk t.g.v. atopie treedt meestal voor het eerst op als het dier 1 - 3 jaar oud is.

Hoe herkennen we een atopie?
Een atopie is als volgt te herkennen:
* Hardnekkige en heftige jeuk, meestal op de kop (rond de bek), bij de tenen en rond ellebogen en hakken.
* De jeuk gaat gepaard met ontsteking, korsten en/of kaalheid.
* De jeuk kan seizoensgebonden voorkomen.
* Indien andere oorzaken voor jeuk zijn uitgesloten, kan bij de hond een huidtest worden gedaan, waarmee wordt vastgesteld voor welke stof(fen) uw dier allergisch is.

Diagnose van atopie
Wanneer er het vermoeden is van een atopie kan een allergie-test worden gedaan op de huid van het dier om te proberen vast te stellen wat de allergie veroorzaakt (net zoals dat bij de mens gebeurt). Hierbij worden stoffen die een allergie zouden kunnen veroorzaken in de kaalgeschoren huid van het dier gespoten. Met een viltstift worden de injectieplaatsen gemarkeerd (zie foto).

Allergie-test bij een hond
Na 15-30 minuten wordt de reactie (een bultje) afgelezen en kun je dus zien waarvoor de hond overgevoelig is. Daarnaast is het in een aantal gevallen ook mogelijk d.m.v. een aanvullend bloedonderzoek na te gaan waar uw hond overgevoelig voor is. De uitslag van deze testen is niet altijd hoopvol voor de patiënt en eigenaar. Dat wil zeggen dat je er vaak wel achter kunt komen waar de hond overgevoelig voor is, maar er in een aantal gevallen weinig mee op schiet wat betreft de therapie. Soms is de hond overgevoelig voor wel heel veel stoffen. Ook kan het zijn dat het dier allergisch is voor bijvoorbeeld pollen of huisstofmijt; beide stoffen die je als hond niet kunt vermijden uit je omgeving. Overleg met uw dierenarts daarom vooraf wat de voor- en nadelen zijn van dit onderzoek. En bedenk daarbij dat hypo-sensibilisatie (zie beneden) niet in alle gevallen helpt en bovendien kostbaar is. In deze gevallen verwijzen wij u bij voorkeur naar een huidspecialist voor dieren.

Wat is er aan te doen?
* Voortdurende (het hele jaar!) intensieve vlooienbestrijding, bijvoorbeeld met FleaFence, Frontline of Advantage (dus met middelen die de vlooien snel doden en een beschermend laagje op de huid vormen tegen nieuwe vlooienbesmettingen). Om vlooien snel weg te werken is er FleaFence-acute.
* Om het dier van de jeuk af te helpen worden meestal Prednison tabletten gegeven, soms na een injectie. Bij gebruik volgens de voorschriften van uw dierenarts is het effect snel en goed en zijn er nauwelijks bijwerkingen, zoals veel drinken en plassen. De allergie gaat hiervan niet over; de symptomen worden slechts onderdrukt. Indien corticosteroïden niet gewenst zijn kan gekozen worden voor antihistaminica of essentiële vetzuren of een combinatie van deze stoffen aangevuld met een hele lage dosering prednison.
* Als onomstotelijk is vastgesteld dat er sprake is van een atopie is er ook een nieuw medicijn beschikbaar, wat uitermate goed helpt, vrijwel zonder bijwerkingen is en bovendien zeer langdurig mag worden gegeven.
* Indien u zeer gemotiveerd bent kunt u bij de hond kiezen voor hypo-sensibilisatie. Bij de bovengenoemde huidtest moet dan vastgesteld zijn voor welke stof(fen) de allergie geldt. Met deze stof(fen) in sterk verdunde mate regelmatig (vaak wekelijks) wordt ingespoten, om het dier na verloop van tijd (kan 9 maanden duren) minder gevoelig te maken. Bij 75% van de honden treedt dan minstens 50% verbetering op. Vaak moeten de symptomen met antibiotica of shampoos nog wel onderdrukt worden.

Wat zijn de vooruitzichten?
Genezing van de allergie is niet te verwachten; de symptomen zullen meestal levenslang behandeld moeten worden met prednison, evnetueel gecombineerd met andere medicijnen, of voorkomen moeten worden door hyposensibilisatie. Het voornaamste doel van de behandeling is de situatie voor het dier en de eigenaar leefbaar te maken en te houden. Kijk op http://www.vlooien.net voor meer info over vlooien en de bestrijding er van.


Artikelen in Gezondheid

7 is 1 teveel
Afgebroken haaktand bij een pup
Afgebroken tanden bij de hond
Allergie
Anaalzak-ontsteking
Artrose
Atopie
Baarmoederontsteking en pyometra bij de hond
Bewegingsadviezen
Bloedoor (of othaematoom)
Caries bij de hond
Castratie
Chip
Darmoperatie ten gevolge van een vreemd voorwerp
Diarree (acuut)
Diarree (chronisch)
Doorbraakstoornis
EHBO - Acute aandoeningen van luchtwegen
EHBO - Bewusteloosheid
EHBO - Buikverwondingen
EHBO - EHBO trommel
EHBO - ernstige verwondingen
EHBO - Hartstilstand
EHBO - Obstructie
EHBO - Oogverwondingen
EHBO - Overgevoeligheidsreacties
EHBO - Shock
EHBO - Spoedgeval
EHBO - stuiptrekkingen
EHBO - Vaststellen van de dood
EHBO - Verbranding en bevriezing
EHBO - Vergiftiging
EHBO - Verwondingen aan de kop
EHBO - Verwondingen aan de rug
EHBO - Verwondingen aan poten
EHBO - Wonden en bloedingen
EHBO - Zonnesteek
EHBO- Borstkasverwondingen
Enting
Entschema
EPI (Exocriene Pancreas InsufficiC+ntie)
Epilepsie
Euthanasie
Extra gebitselementen bij de hond
Extractie
Gebitsslijtage bij de hond
Gebitsverzorging
Gebitsverzorging bij de hond
Giftige planten
Hartproblemen bij de hond
Hartwormen
HD
Het normale gebit
Hond mee op vakantie
Honden EHBO
Hondenziekten
Huidmijten
Incontinentie (onzindelijkheid)
Jeuk
Kanker bij dieren
Kauwstrips
Kennelhoest
Kennelhoest
Leeftijd van hond
Leverziekte
Lintwormen
Longwormen
Loopsheidpreventie
Maagdilatatie en maagtorsie hond
Malassezia huidontsteking
Melkkliergezwellen hond
Metalen Kroon
Ontlasting van uw hond?
Oog verwondingen
Oorontsteking
Oravet
Overgewicht
Paardenontwormmiddel gevaarlijk voor honden
Parasieten
Parvo
Persisterende melktanden bij de hond
Preventie
Prostaatproblemen
Pulpectomie
Pulpotomie
Reisziekte
Rondwormen
Schildklierproblemen hond
Skelet van de hond
Slijmvliezen
snijtand wortelkanaalbehandeling
Speeltjes
Spoedgevallen in de diergeneeskunde
Sterilisatie van de hond
Suikerziekte
Tanden poetsen
Tandplak bij de hond
Tandsteen
Tandsteen bij de hond
Tandverkleuringen bij de hond
Tekenziekten
Vaccinatie van de hond
Vergiftiging
Verzekering
Vet Aquadent
Vlooien
Vlooien, het hele jaar door
Vlooienallergie
Voedingsallergie
Voetzolen
Voorhuidontsteking
Vruchtbaarheidsproblemen en loopsheid
Wissel problemen bij de hond
Wormen
Ziekte van Cushing
Ziekte van weil
Ziektenkosten