Hondenvrienden.nl
Inloggen
U bent hier: home > Gezondheid > Darmoperatie ten gevolge van een vreemd voorwerp

Darmoperatie ten gevolge van een vreemd voorwerp

Inleiding
Met enige regelmaat worden honden aangeboden, die vreemde voorwerpen hebben opgegeten. Dat kunnen bijvoorbeeld stenen zijn, maar ook handdoeken en andere kledingstukken, botten, saté-prikkers, stukken van een voetbal, een panty, speelgoed, flostouw, enzovoorts. Vooral jonge honden zijn vaak erg gulzig en tijdens het spelen met voorwerpen (balletjes, stenen) kunnen deze zomaar worden ingeslikt. Soms stelen ze ook uit de vuilnisbak. Verschijnselen en diagnose Veel honden met een corpus alienum (= vreemd voorwerp) in de maag of darmen braken dagelijks enkele malen of hebben althans braakneigingen. Dat hangt wel af waar het voorwerp zich bevindt, van de grootte en ook hoe lang het vreemde voorwerp al in de darm zit. Een vreemd voorwerp wat aan het einde van de dunne darm zit geeft in het algemeen minder frequent braken dan wanneer het in het begin van de darm of in de maag zit. Sommige honden hebben koorts en zijn, als het al wat langer bestaat, duidelijk lusteloos. De koorts ontstaat vaak na enkele dagen waarbij dan sprake kan zijn van een lokale of algehele buikvliesontsteking. De buik is dan hard en soms ook pijnlijk. De uiteindelijke diagnose kan worden gesteld door middel van echografie en/of een röntgenfoto. Sommige voorwerpen kunnen de darm zo ernstig beschadigen dat deze perforeert. Het gevolg is een ernstige buikvliesontsteking en ... sterfte. Bij een goed algemeen onderzoek, o.a. door een nauwgezette palpatie (= het voelen in de buik door de dierenarts waarbij alle onderdelen van het maagdarmkanaal afgevoeld dienen te worden) kan vaak een voorwerp worden gevoeld.

Behandeling
Dat mag duidelijk zijn: chirurgisch. De hond moet zo snel mogelijk worden geopereerd, waarbij de voorwerp(en) uit de maag en/of darmen worden verwijderd. Sommige honden zijn in een slechte toestand en daarom wordt altijd de vochtbalans hersteld met behulp van een infuus en andere medicijnen. Tijdens de ingreep kan de toestand van het stuk darm worden beoordeeld aan de hand van de kleur van de wand en de peristaltische contracties (de samentrekkingen van de darm). Indien de darm niet te erg is beschadigd, wordt het vreemd voorwerp via een sneetje in de darm verwijderd. Is de darm erg beschadigd dan wordt een gedeelte van de darm in zijn geheel verwijderd.

De operatie
Hieronder een fotoverslag van een operatie bij een 2-jarige Boxer, die al enkele dagen ziek was en steeds slomer werd. Het dier at al vier dagen niet meer en braakte af en toe. Bij onderzoek was duidelijk een harde dikte te voelen in de buik en de röntgenfoto liet bij verrassing zelfs twee 'schaduwen' zien (1 en 2). Beide bleken stenen te zijn. Eén staan zat nog in de maag en de andere aan het einde van de dunne darm. Dat stuk darm was al ernstig beschadigd en is daarom verwijderd. De beide uiteinden van de darm zijn weer aan elkaar gehecht. Röntgenfoto van de buik (bovenin zie je de rugwervels, rechts nog een paar ribben) met twee witte vlekken (1 en 2) in de buik: beide stenen. Steen 1 zat in de darm, steen 2 in de maag.  Darmen uitgespreid over de operatie-doek. Rechtsboven bij de hand zie je de normale roze kleur van de darm. Links de paarsblauwe kleur van de beschadigde darmen. De pijl laat het stukje darm zien, waarin de steen zit. De rechterfoto toont dit in close-up. Zoals je ziet is deze erg beschadigd En dit zijn dan beide stenen: de linker (op de foto op het stukje verwijderde darm) zat in de darm, de rechter in de maag. Beide waren zo'n 4 cm dik. Vervolgens worden beide einden van de darm weer aan elkaar genaaid (rechter foto weer een close-up) en wordt ook de snede in de maag gehecht (niet op foto). Dit is heel secuur werk, want er mag natuurlijk geen lekkage optreden. Tenslotte wordt de buikwand (buikvlies en spieren) gehecht, de onderhuid en (rechterfoto) als laatste de huid. Deze foto's laten de operatie in vogelvlucht zien, maar in werkelijkheid duurt zo'n buikoperatie toch wel anderhalf uur. De voorbereiding en de nazorg niet meegerekend... Na de operatie blijft de hond minimaal 24 uur in onze praktijk ter observatie. De meest voorkomende complicatie na een dergelijke operatie is loslating van de darmhechtingen met lekkage van darminhoud in de buik tot gevolg en dit zal weer leiden tot een buikvliesontsteking. Gelukkig gebeurt dit maar weinig. Al heel snel na de operatie mag de hond weer licht voedsel om maag en darmen weer 'aan het werk' te zetten.


Artikelen in Gezondheid

7 is 1 teveel
Afgebroken haaktand bij een pup
Afgebroken tanden bij de hond
Allergie
Anaalzak-ontsteking
Artrose
Atopie
Baarmoederontsteking en pyometra bij de hond
Bewegingsadviezen
Bloedoor (of othaematoom)
Caries bij de hond
Castratie
Chip
Darmoperatie ten gevolge van een vreemd voorwerp
Diarree (acuut)
Diarree (chronisch)
Doorbraakstoornis
EHBO - Acute aandoeningen van luchtwegen
EHBO - Bewusteloosheid
EHBO - Buikverwondingen
EHBO - EHBO trommel
EHBO - ernstige verwondingen
EHBO - Hartstilstand
EHBO - Obstructie
EHBO - Oogverwondingen
EHBO - Overgevoeligheidsreacties
EHBO - Shock
EHBO - Spoedgeval
EHBO - stuiptrekkingen
EHBO - Vaststellen van de dood
EHBO - Verbranding en bevriezing
EHBO - Vergiftiging
EHBO - Verwondingen aan de kop
EHBO - Verwondingen aan de rug
EHBO - Verwondingen aan poten
EHBO - Wonden en bloedingen
EHBO - Zonnesteek
EHBO- Borstkasverwondingen
Enting
Entschema
EPI (Exocriene Pancreas InsufficiC+ntie)
Epilepsie
Euthanasie
Extra gebitselementen bij de hond
Extractie
Gebitsslijtage bij de hond
Gebitsverzorging
Gebitsverzorging bij de hond
Giftige planten
Hartproblemen bij de hond
Hartwormen
HD
Het normale gebit
Hond mee op vakantie
Honden EHBO
Hondenziekten
Huidmijten
Incontinentie (onzindelijkheid)
Jeuk
Kanker bij dieren
Kauwstrips
Kennelhoest
Kennelhoest
Leeftijd van hond
Leverziekte
Lintwormen
Longwormen
Loopsheidpreventie
Maagdilatatie en maagtorsie hond
Malassezia huidontsteking
Melkkliergezwellen hond
Metalen Kroon
Ontlasting van uw hond?
Oog verwondingen
Oorontsteking
Oravet
Overgewicht
Paardenontwormmiddel gevaarlijk voor honden
Parasieten
Parvo
Persisterende melktanden bij de hond
Preventie
Prostaatproblemen
Pulpectomie
Pulpotomie
Reisziekte
Rondwormen
Schildklierproblemen hond
Skelet van de hond
Slijmvliezen
snijtand wortelkanaalbehandeling
Speeltjes
Spoedgevallen in de diergeneeskunde
Sterilisatie van de hond
Suikerziekte
Tanden poetsen
Tandplak bij de hond
Tandsteen
Tandsteen bij de hond
Tandverkleuringen bij de hond
Tekenziekten
Vaccinatie van de hond
Vergiftiging
Verzekering
Vet Aquadent
Vlooien
Vlooien, het hele jaar door
Vlooienallergie
Voedingsallergie
Voetzolen
Voorhuidontsteking
Vruchtbaarheidsproblemen en loopsheid
Wissel problemen bij de hond
Wormen
Ziekte van Cushing
Ziekte van weil
Ziektenkosten