Hondenvrienden.nl
Inloggen
U bent hier: home > Training > De Slipketting een gebruiksaanwijzing

De Slipketting een gebruiksaanwijzing

De Slipketting, een gebruiksaanwijzing!

Ik denk dat er geen middel zo vaak word misbruikt als de slipketting, door veel mensen als sleurketting gebruikt of als aanleermiddel. Dit artikel is geen lofzang op de slipketting, toch denk ik dat het in bepaalde gevallen een hulpmiddel kan zijn mits hij op de juiste manier word gebruikt. Bovendien wordt hij door veel mensen nog vaak gebruikt en laten we hem dan in elk geval wel op de juiste manier gebruiken! Zeggen dat de slipketting ouderwets is en vervolgens het bestaan negeren, is denk ik je kop in het zand steken. Hij wordt gebruikt en ik denk ook dat het niet juist is hem volledig in de ban te doen, wel is het altijd goed een kritisch naar het gebruik en het nut te kijken. Vandaar dit artikel.

Het begint al bij de maat. Veel mensen kopen er een voor een olifantennek. Een slipketting moet passen. Dat houdt in dat hij net over de kop van de hond moet kunnen. Dan valt hij ook niet af als de hond zijn kop een keer omlaag doet. Als je hem strak aan trekt hou je ongeveer 7 cm over. Dan moet men bedenken of men de hond links of rechts van de geleider laat lopen. Je kunt de slipketting namelijk zowel links- als rechtsom omdoen. Loopt de hond aan de linkerkant van de geleider dan maak je een P van de slipketting en zo hang je hem bij de hond om. Loopt de hond aan de rechterkant dan moet hij in een q om. Heb je hem verkeerd om dan slaat hij vast na 1 keer corrigeren. Zie ook de foto's.

De p en de q (dit is van af de voorkant gezien).

Ook van belang is de soort schakel en de dikte van die schakel. Je hebt de ovale grote schakels en de meer rondere schakels. Mijn voorkeur gaat dan uit naar de meer rondere schakels omdat die beter over elkaar heen glijden. Ik merk dat mensen vaak een dun kettinkje kopen omdat een dikkere zo zielig is…..maar die dunne schakeltjes snijden veel meer in de nek als een dikkere. Een dubbele rij schakeltjes is m.i. meer voor de sier als dat het gebruiksnut heeft. De slipketting gebruiken als aanleermethode is m.i. niet correct omdat een leersituatie niet gepaard mag gaan met straf. Je zet ook geen kind op de fiets met het 'commando' fietsen maar …en...als je er afvalt krijg je een knal voor je kop……ongetwijfeld leert een kind in een record tempo fietsen ….maar of het de band tussen jou en je kind ten goede komt? Het lijkt me sterk.

Bovendien corrigeer je al het eigen initiatief uit de hond. Je mag alleen straffen als je 100 % zeker weet dan de hond het commando kent en het ook niet meer plaats gebonden is. Een hond die altijd moet staan bij het binnen gaan van het huis, kan het commando staan verbinden met de deurmat waar hij altijd op moet staan. Oefen je het niet in allerlei situaties, kan hij je dus op het trainingsveld vol onbegrip aankijken, bij het commando staan. Omdat hij het gewoon niet snapt, niet uit onwil. Ook kan het zijn dat je te moeilijke dingen vraagt van de hond. Aandacht voor de baas terwijl er 7 andere honden over het veld struinen met hun baas valt nog niet mee. Bij training met de slipketting loopt je het gevaar elk eigen initiatief te bestraffen waardoor je een erg 'slaafse' hond krijgt, op het gevaar af om een soort robot van de hond te willen maken. Een hond is en blijft (gelukkig) een levend wezen met zijn eigen streken en ondeugden. Voor mij horen die, mits het binnen de perken blijft, bij het wezen van de hond. Trainen op een beloningsgerichte manier zal het eigen initiatief van de hond ontwikkelen. In plaats van bang te zijn dat ie iets fout doet, zal de hond het leuk vinden iets te proberen om een koekje, aai of speeltje te verdienen

.Wil je gaan trainen met de slipketting, oefen dan eerst eens op je eigen arm! Voel zelf het effect eerst eens. Veel mensen die de slipketting gebruiken vinden het eigenlijk zielig en gebruiken hem dan om de hond van hot naar her te sleuren ipv het slippen van de slipketting te gebruiken. Of ze doen het zo half bakken dat de slipketting als opjutmiddel van de hond wordt gebruikt. De hond die de slipketting op deze manier omgehangen krijgt, wordt vaak na enige tijd 'getraind' met de prikband. Een soort slipketting maar dan met venijnige pinnen aan de binnenkant. Meestal is het gebruik van deze prikband een direct gevolg van het verkeerd gebruiken van de slipketting! Bij deze daag ik iedereen uit die met een prikband zijn of haar hond uitlaat, hier een training van 30 minuten te volgen zodat de prikband niet meer nodig is! Werkt het niet, hoeft men de training niet te betalen! M.i. is deze band niet nodig om de hond op een gewone manier uit te laten. Gebruikt men de prikband op dezelfde verkeerde manier als de slipketting dan 'werkt' ook de prikketting binnen korte tijd niet meer. En wat dan? Dan is het een rothond en kan ie naar het asiel. Gelukkig is zelfs bij de politiehondentrainingen meer discussie over het gebruik van dit soort hulpmiddelen en kijkt men naar alternatieven.

Met de slipketting geef je een korte flitsende ruk aan de nek van de hond. De hond dient niet van plaats te veranderen door de correctie. Het over de kop vliegen van de hond is helemaal uit den boze! Bovendien mag men een hond nooit corrigeren voor angst reacties!!!! Corrigeren van een hond die bijvoorbeeld bang is voor vuurwerk zal de angst van de hond niet verminderen, blijft de hond na een aantal correcties toch zitten bij het vuurwerk dan heeft de hond geleerd banger te zijn voor de baas als voor vuurwerk m.i. is dan een absoluut ongewenste situatie. Dit kan en mag dus nooit de basis zijn van een vuurwerktraining (of andere training van een bange hond)! Soms reageert de hond niet op de correctie, dan word er vaak steeds harder getrokken. Maar geen pijn aangeven wil niet zeggen dat er geen beschadigingen toe gebracht kunnen worden. (Ondeskundig) gebruik van de slipketting kan beschadigingen van de nek tot gevolg hebben. Overigens kan dit met de gentle leader (een soort hondenhalster) ook! Kortom, eerst nadenken… kan ik hierbij wel een slipketting gebruiken? Weet ik  hoe hem moet gebruiken? Zijn er andere mogelijkheden? Wat zijn de voor- en nadeel van de verschillende mogelijkheden? Trainers van de 'positieve' methodes doen de slipketting in de ban, maar gebruiken wel de masterplus als het niet wil met een brokje, aaitje of speeltje. De masterplus is een apparaatje, dat door een druk op de afstandsbediening, een pufje gas kan uitscheiden, waardoor de hond zijn focus veranderd omdat hij er van in de war zou raken.. Toch gebeurt het regelmatig dat de hond met 4 poten een meter in de lucht springt van schrik. Ik plaats dus ook mijn vraagtekens bij de 'hondvriendelijkheid' van dit middel. Wat 'beter' is? Ik durf daar geen uitspraak over te doen! Train je hond met je verstand ipv met je emoties! Dus eerst nadenken, geen dingen klakkeloos overnemen en niet gaan trainen met een pesthumeur! Veel trainingsplezier gewenst voor baas & hond!