Hondenvrienden.nl
Inloggen
U bent hier: home > Gezondheid > EHBO - EHBO trommel

EHBO - EHBO trommel

De EHBO-trommel

Sommige van de meest voorkomende verwondingen - kleine snij en schaafwonden - doen zich in de dagelijkse praktijk voor, of tijdens het werk, zoals bij een jachthond. Het is dat deze zo snel mogelijk worden behandeld, teneinde de schade te beperken. Het is dus raadzaam een kleine ehbo trommel in huis te hebben en deze altijd mee te nemen als u met uw hond op pad gaat. U moet natuurlijk wel de benodigde vaardigheden en ervaring hebben om dit lichte letsel te behandelen; uw dierenarts kan u van advies dienen. Wanneer u niet weet hoe ernstig het letsel is of als u twijfelt aan de algehele conditie van uw hond, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts: hij zal u adviseren wat u het best kunt doen.

Een ehbo-trommel voor honden
Een goede ehbo-trommel kan u onkosten bij de dierenarts besparen en zelfs het leven van uw hond redden. U moet alles natuurlijk wel weten te gebruiken. Een omschrijving van de inhoud van de ehbo-trommel en waarvoor elk afzonderlijk onderdeel van die inhoud kan of moet worden gebruikt is daarbij altijd handig. Het is daarom ook raadzaam om deze rubriek uit te printen en te bewaren in de buurt van uw ehbo-trommel. Hieronder volgen alle spullen die in de ehbo-trommel horen te zitten en die u ten alle tijde bij de hand moet hebben. Wanneer u iets gebruikt hebt, moet u het direct vervangen, veel van de inhoud van de ehbo-trommel zijn voor hond en mens te gebruiken.

De inhoud van onze ehbo-trommel bestaat uit een twintigtal producten.
1.    Pleisters Om direct op een kleine wond te plakken of om verband op zijn plaats te houden, hoewel een hond een pleister er snel af zal bijten. U kunt pleister ook voor kleine spalkjes gebruiken. Koop pleisters die niet aan het haar blijven plakken. Deze pleisters zijn verkrijgbaar bij dierenarts en apotheek.
2.    Alcohol (ontsmettingsmiddel) Om teken en dergelijke te verwijderen. Om ontsmetting te voorkomen.
3.    Antihistamine Om insectenbeten te behandelen. Verkrijgbaar als crème of lotion, bij dierenarts of apotheek.
4.    Ontsmettingslotion Voor rechte snijwonden, wondjes en schaafwonden. Zeep en water of pekel (zout en wateroplossing, gemaakt van 2 theelepels, 10 ml, zout op 1 liter water) werkt goed als ontsmettende lotion.
5.    Verband Om een gebroken poot of wond te verbinden. Kies klein verband. Het is maar voor tijdelijk; de hond bijt het er toch af.
6.    Wattenstaafjes Om wondjes schoon te maken en zalf aan te brengen, en om bloedingen te stelpen. Maak het wattenstaafje altijd eerst vochtig met kraanwater, anders blijven er pluisjes aan de wond plakken, hetgeen complicaties kan geven.
7.    Water Zorg dat u altijd een flesje schoon kraanwater bij u heeft. Dit zit normaal niet in een ehbo-trommel, maar is iets dat wel van belang is als u onderweg bent met uw hond.
8.    Kraag Handig om te proberen (!) de hond van verband of hechtingen af te houden. Eenvoudig te maken van een oude emmer van dun plastic: doorknippen en een gat in het midden maken, zo groot dat het plastic gemakkelijk om de hals van de hond past. U kunt ook stevig karton gebruiken.
9.    Oogbad Om vuil uit de ogen te spoelen. Vooral erg handig als u een werkhond hebt die vaak door struiken moet lopen. Het is ook raadzaam om wat plaatselijk verdovingsmiddel te kopen, verkrijgbaar bij de apotheek, om de pijn van oogletsel te verlichten, tot u met de hond naar de dierenarts kunt.
10.     Middel tegen diarree Verkrijgbaar bij de dierenarts, apotheek of zelfs bij de supermarkt. Lees altijd eerst de bijsluiter of voorschriften op de verpakking en volg deze dan ook op. De dierenarts geeft u bij levering de hoeveelheid door die u de hond kunt geven.
11.     Vaseline Om op de thermometer te smeren voor u hem in het rectrum van de hond steekt. Verkrijgbaar bij de apotheek of supermarkt. U kunt ook vloeibare zeep gebruiken.
12.     Muilkorf  Ongeacht hoe braaf en mak uw hond volgens u ook is, als hij pijn heeft kan hij iedereen bijten die bij hem in de buurt komt, vooral als diegene aan zijn verwonding wil komen. U kunt een gewonde hond beter eerst muilkorven alvorens hem te onderzoeken of te behandelen. Een hond die bewustloos is, ademhalingsproblemen heeft of verwondingen aan zijn snuit of kaak heeft, mag echter nooit gemuilkorft worden. Er zijn dieversen soorten muilkorven. Ze zijn allemaal in verschilende maten verkrijgbaar, en het is van belandg dat u de juiste maat kiest; anders werkt de muilkorf niet. De veiligste muilkorf voor een gewonde hond is de 'klassieke' die een kooi rond de snuit vormt en met bandjes aan de achterkant van de kop en/of nek vastzit.De hele snuit gaat erin, waardoor hij niet kan bijten, maar hij kan wel braken zonder het risico dat hij het braaksel in de luchtpijp krijgt.Wanneer u in een noodsituatie geen muilkorf bij de hand hebt, kunt u een provisorische maken van een stuk verband, riem, sjaal of touw, of zelfs van zijn eigen riem.
13.     Nagelknippertje Om de nagels van de hond bij te knippen. Neem er een van de beste kwaliteit, waarbij de bladen op elkaar komen.Gebruik dus geen schaartje, want daarmee kunt u de nagel uittrekken
14.     Rectale thermometer Om de temperatuur van de hond te meten. Moderne thermometers zijn elektronisch en geven een piepje als ze 'klaar' zijn. Ze hebben een digitale display.
15.     Schaar Om het haar rond een wond weg te knippen. Het moet een rondlopende schaar met ronde punten zijn. U mag hem niet gebruiken om de nagels van de hond te knippen.
16.     Ruimtedeken Om de hond op temperatuur te houden. Dit is een groot vel aluminiumfolie, verkrijgbaar bij kampeerwinkels. Een geschikt, maar volumineuzer alternatief is een groot vel bubbelplastic. De deken moet groot genoeg zijn om de hond er helemaal mee te bedekken.
17.     Bloedstelpende pen Om de stroom bloed uit een haarvat te stelpen, bijvoorbeeld bij een heel kleine snijwond of bij een bloedende teen of nagel. Verkrijgbaar bij de apotheek (ook voor mensen te gebruiken). Wees erop voorbereid dat het prikt; de hond kan navenant reageren.
18.     Steriel gaas Om wonden mee af te dekken en om bloedingen te stelpen.
19.    Tafelzout Om een zoutoplossing te maken. Twee theelepels (ongeveer 10 ml) zout in 1 liter warm water vormt een goede oplossing om vuil uit wondjes te wassen en infectie tegen te gaan. Èen theelepel (ongeveer 5 ml) zout in 1 liter warm water met 1 eetlepel glucose is een uitstekende vochtherstellende vloeistof voor honden. Glucose is een suiker en is in poedervorm verkrijgbaar bij de apotheek of natuurwinkel. De hond moet deze vloeistof in plaats van zijn normale water te drinken krijgen. Als hij het vocht niet drinkt, kunt u de oplossing met een spuit rechtstreeks in de bek inbrengen, zoals bij een vloeibaar medicijn.
20.     Pincet (tangetje) Om niet lichaamseigen voorwerpen te verwijderen.Zorg dat de uiteinde stomp zijn, om het risico op verdere verwonding te vermijden. Handig in diverse maten.  


Artikelen in Gezondheid

7 is 1 teveel
Afgebroken haaktand bij een pup
Afgebroken tanden bij de hond
Allergie
Anaalzak-ontsteking
Artrose
Atopie
Baarmoederontsteking en pyometra bij de hond
Bewegingsadviezen
Bloedoor (of othaematoom)
Caries bij de hond
Castratie
Chip
Darmoperatie ten gevolge van een vreemd voorwerp
Diarree (acuut)
Diarree (chronisch)
Doorbraakstoornis
EHBO - Acute aandoeningen van luchtwegen
EHBO - Bewusteloosheid
EHBO - Buikverwondingen
EHBO - EHBO trommel
EHBO - ernstige verwondingen
EHBO - Hartstilstand
EHBO - Obstructie
EHBO - Oogverwondingen
EHBO - Overgevoeligheidsreacties
EHBO - Shock
EHBO - Spoedgeval
EHBO - stuiptrekkingen
EHBO - Vaststellen van de dood
EHBO - Verbranding en bevriezing
EHBO - Vergiftiging
EHBO - Verwondingen aan de kop
EHBO - Verwondingen aan de rug
EHBO - Verwondingen aan poten
EHBO - Wonden en bloedingen
EHBO - Zonnesteek
EHBO- Borstkasverwondingen
Enting
Entschema
EPI (Exocriene Pancreas InsufficiC+ntie)
Epilepsie
Euthanasie
Extra gebitselementen bij de hond
Extractie
Gebitsslijtage bij de hond
Gebitsverzorging
Gebitsverzorging bij de hond
Giftige planten
Hartproblemen bij de hond
Hartwormen
HD
Het normale gebit
Hond mee op vakantie
Honden EHBO
Hondenziekten
Huidmijten
Incontinentie (onzindelijkheid)
Jeuk
Kanker bij dieren
Kauwstrips
Kennelhoest
Kennelhoest
Leeftijd van hond
Leverziekte
Lintwormen
Longwormen
Loopsheidpreventie
Maagdilatatie en maagtorsie hond
Malassezia huidontsteking
Melkkliergezwellen hond
Metalen Kroon
Ontlasting van uw hond?
Oog verwondingen
Oorontsteking
Oravet
Overgewicht
Paardenontwormmiddel gevaarlijk voor honden
Parasieten
Parvo
Persisterende melktanden bij de hond
Preventie
Prostaatproblemen
Pulpectomie
Pulpotomie
Reisziekte
Rondwormen
Schildklierproblemen hond
Skelet van de hond
Slijmvliezen
snijtand wortelkanaalbehandeling
Speeltjes
Spoedgevallen in de diergeneeskunde
Sterilisatie van de hond
Suikerziekte
Tanden poetsen
Tandplak bij de hond
Tandsteen
Tandsteen bij de hond
Tandverkleuringen bij de hond
Tekenziekten
Vaccinatie van de hond
Vergiftiging
Verzekering
Vet Aquadent
Vlooien
Vlooien, het hele jaar door
Vlooienallergie
Voedingsallergie
Voetzolen
Voorhuidontsteking
Vruchtbaarheidsproblemen en loopsheid
Wissel problemen bij de hond
Wormen
Ziekte van Cushing
Ziekte van weil
Ziektenkosten