Meteen naar de inhoud

Schijndrachtig

Regelmatig horen wij nogal eens de opmerking van bezitters(sters) van een teefje: “Mijn hond is al acht maanden en nog steeds niet loops geworden”. Er wordt soms zelfs gedacht dat zoiets op een afwijking zou duiden. Het komt namelijk regelmatig voor dat een teefje de eerste loopsheid pas op 11 maanden krijgt en dat vervolgens haar verdere leven ook blijft doen. Absoluut geen reden dus om u ongerust te maken.  

Het op jongere leeftijd loops worden, b.v. 6 of 7 maanden is in feite een degeneratie verschijnsel. Dit ontstaat o.a. door de uitstekende voeding die honden tegenwoordig krijgen en het beschermde leventje dat ze tegenwoordig leiden. De wilde hond wordt namelijk 1 maal per jaar loops. Opvallend of misschien toeval is het dat teefjes die slechts een keer per jaar loops zijn heel vaak over een uitmuntende gezondheid beschikken en de dierenarts uitsluitend bezoeken voor hun noodzakelijke injecties.    

Schijndrachtig

Het komt nogal eens bij teefjes voor dat 8 weken na de loopsheid de tepels opgezet zijn en er zelfs melk wordt geproduceerd en dat terwijl zij niet drachtig is. Men spreekt dan over schijndracht en er zijn teefjes die werkelijk ziek zijn in zo’n periode. Het gedrag van zulke teefjes wekt dan de indruk dat zij hun pup(s) aan het verzorgen zijn. Maar die “pups” kunnen dan allerlei vreemde voorwerpen zijn zoals pantoffels, poppen van de kinderen, maar b.v. ook een stoffer. Veel mensen vinden dat een leuk gezicht vooral als de pop van de kinderen dienst doet als kunstpup.

Toch moet ik u met klem afraden dit toe te laten omdat zo’n schijndracht daardoor extra wordt gestimuleerd en dat gaat ten koste van de gezondheid van uw hond. Het produceren van melk kost namelijk veel kracht. Ook doet u er goed aan vooral het losse materiaal dat in haar mand ligt zoals kleedjes of dekentjes in deze periode weg te nemen om nestelen te voorkomen. Een goed middel om de verdere productie van melk tegen te gaan is de tepels regelmatig in te smeren met glycerine met kamferspiritus. Dat is bij iedere drogist te koop. Dit middeltje werkt uitstekend en door de sterke geur zal de teef niet zo snel geneigd zijn haar eigen tepels te likken. Daardoor zal de melkproductie snel afnemen.