De zin en onzin van blaffende honden

Dat honden blaffen weten we allemaal. Maar waarom blaft een hond eigenlijk? En wat kunnen we daar zelf tegen doen.

`s Nachts blaffen

Het antwoord is simpel: Negeer de hond. Door te blaffen, is hij je aan het leren om te antwoorden. Je hebt waarschijnlijk last van enkele lawaaierige nachten, maar je laat zo zien, dat blaffen niet werkt. Je moet in ieder geval nooit reageren door te schelden of te schreeuwen. Als je dat doet, zal de hond alleen maar denken dat het blaffen produktief was, omdat jij ook hebt geblaft. Negatieve aandacht is immers ook aandacht.

Excessief blaffen

De reden van excessief blaffen is angst en hij is bang omdat hij niet gesocialiseerd is. Hij is nerveus door elk geluid dat hij hoort en blaft om de dreiging weg te jagen. Een hond die constant huilt, jankt en blaft of destructief is, kan soms huidproblemen hebben. Hij likt en krabt zichzelf door de stress, veroorzaakt doordat hij alleen gelaten wordt. Over het algemeen komt dit probleem niet bij honden voor die gesocialiseerd zijn door een opvoedingscursus op jonge leeftijd. De oplossing is socialisatie via gehoorzaamheidscurussen en door thuis duidelijke regels te stellen.

Blaffen als de baas weg is

Dit is een groot probleem dat veroorzaakt wordt door slechte bazen. De hond is een roedeldier en als hij als lid van de familieroedel de vrijheid krijgt om overal in het huis te komen en om in de slaapkamer te slapen, zal hij aan stress leiden als de roedel weg gaat, omdat hij verwacht dat hij meegaat. Als mensen het huis verlaten, zouden ze hem 10 minuten van te voren niet meer moeten aanraken of met hem praten. Hetzelfde geldt als ze thuiskomen: negeren, niet praten, niet aaien, niet kijken, niks. Zo begrijpt de hond, dat zijn blaffen de baas niet terug heeft gebracht. Hij heeft namelijk geblaft terwijl je weg was en hij wordt hiervoor geprezen door je aandacht als je thuiskomt. Hij denkt dan, dat zijn blaffen je terug heeft gebracht. De uitdrukking luidt: Een hond blaft erger dan hij bijt. Dit geldt zeker voor de buren van een constant blaffende hond die te lang alleen wordt gelaten. Hopelijk zal geen enkele lezer toelaten dat zijn hond zo’n last voor de buurt wordt.

Tegen de postbode blaffen

De postbode of een ander persoon die regelmatig aan de deur komt, wordt door de hond als een indringer beschouwd. De hond blaft om de indringer te verjagen en wordt hij meteen beloond doordat de postbode weg gaat. Hij denkt dat hij de indringer heeft weggejaagd en zijn plicht heeft gedaan. Praat met je postbode en probeer hem te laten meewerken. Zeg hem, dat je een hondensnackje voor de deur laat liggen en vraag hem het door de brievenbus te stoppen voordat hij de brieven erin gooit. De snack is een betere beloning dan de postbode wegjagen.

Blaffen als de telefoon overgaat

Als je tegen je hond schreeuwt als hij blaft wanneer de telefoon gaat, moedig je hem aan om nog meer te blaffen. Hij voelt dat er gevaar is als je reageert. Vraag een vriend om je op bepaalde afgesproken tijden te bellen. Beweeg of praat niet als de telefoon overgaat. Nadat je vriend dit een paar keer heeft gedaan, zal je hond niet meer blaffen als de telefoon overgaat.

Blaffen vanaf balkons

Als een hond tegen een voorbijganger blaft vanaf het balkon, is hij gewoonweg zijn dominatie aan het tonen. Ten eerste door op mensen neer te kijken en ten tweede door hen met succes te vertellen dat ze weg moeten wezen. Wat de hond betreft, is hij aan het protesteren tegen het betreden van zijn terrein. En wat nog aangenamer is, zijn geblaf wordt beloond doordat de voorbijganger wegloopt. Antwoord: Verban de hond van het balkon.