Meteen naar de inhoud

Zindelijkheidstraining bij pups

Hoera daar is hij dan! De nieuwe pup. Hartstikke leuk natuurlijk. Een van de eerste dingen die een pup moet leren is het zindelijk zijn. Echter, dat lukt niet in een weekje! Bij de ene pup gaat het snel, de ander doet er een paar maanden over voor hij echt zindelijk is. Een enkel ongelukje kan nog wel langer voor komen. Dus vooral rustig en kalm blijven, dan komt het in de meeste gevallen echt wel goed.

Gelukkig ligt een hond van nature niet graag in zijn eigen ontlasting en daar kunnen we gebruik van maken. Zorg dat u voordat het hondje in huis komt al een bench (kamerkennel), doos of kist in huis heeft om uw hondje in te zetten als u er even niet op kunt letten. Deze bench moet zo groot zijn dat hij er rechtop (op 4 poten) in kan staan en in kan liggen, niet groter. Er moet voldoende ventilatie in zitten en de pup vindt het ook leuk om iets te zien. Natuurlijk moet hij er niet zelf uit kunnen klimmen.

Hier zal hij niet gauw zijn behoefte in doen, tenminste als u hem op tijd uitlaat. Dit is voorlopig zijn eigen plekje. De eerst paar nachten kunt u de pup zo bij uw bed zetten als het nodig is, hij hoort dan dat hij niet alleen is. Dit voorkomt vaak dat de pup gaat janken. Begint de pup ’s nachts te scharrelen dan laat u de pup een plasje doen. Het is even een opgaaf maar des te eerder is het hondje zindelijk. Niet wachten tot de pup gaat janken en hem er dan pas uithalen. De associatie janken = eruit mogen is dan gauw gelegd. Je hebt dan al snel een pup die ’s nachts hele concerten houdt alleen maar voor de aandacht! Dat is nog beroerder voor uw nachtrust en doet het contact met de buren ook geen goed!

Wanneer uitlaten?

Een pup moet zijn behoefte doen na het slapen, spelen, eten en bij opwinding. Dus op die tijden gaat u met uw hondje naar buiten. En verder in het begin elk uur, hetgeen u langzamerhand uitbouwt. Laat uw pup op een vaste plek zijn behoeftes doen. Maak er geen hele wandeling van. Door alle opwindende luchtjes onderweg vergeet de pup vaak dat hij moet plassen, daar komt hij dan pas weer achter als de luchtjes weg zijn. Inderdaad, binnen dus. Doet de hond buiten zijn behoefte dan beloont u hem met uw stem, een aai en/of een brokje. Daarna kunt u gaan wandelen. (Max. 5 min. per maand dat hij oud is per uitlaatbeurt!!)

Als er toch een ongelukje gebeurt

Als er binnen een ongelukje gebeurt straft u hem niet. Iets wat de hond nog niet kan, mag u ook niet bestraffen. Als u het hondje op heterdaad betrapt dan tilt u hem op (zodat de z.g.n. plasrem in werking treed) en zet hem buiten neer. Plast hij daar verder is hij natuurlijk weer ‘braaf’ en krijgt hij zijn beloning. Hem er met zijn neus doorhalen is niet erg hondvriendelijk en slecht voor de band die u toch graag met uw pup wilt opbouwen. De ongelukjes, die er nu eenmaal bijhoren, ruimt u op waar het hondje niet bij is. Opruimen = aandacht = belonen voor het gedrag. En gedrag wat u beloont neemt toe en dat is nou net niet de bedoeling.

Let er op dat u de boel schoonmaakt met een schoonmaakmiddel zonder ammoniak. Ammoniak is namelijk een bestanddeel van urine. De hond ruikt de ammoniak en denkt dat er hond heeft geplast. Het gevolg is dat je pup op dezelfde weer zal plassen om de geur van de ‘vreemde hond’ uit te wissen. Er zijn bij de dierenspeciaalzaak goede reinigers te koop die tevens de luchtjes weghalen.

Onderdanigheidsplasje

Sommige puppy’s (en oudere honden) begroeten hun baas met een zo geheten onderdanigheidplasje. Dit kan komen door vreugde en opwinding omdat de baas thuiskomt of angst bij bijvoorbeeld onterecht straffen. Dit is geen onzindelijkheid! De pup toont zo zijn onderdanigheid aan de baas, weliswaar op een wat overdreven manier. Dit bestraffen heeft als effect dat de hond een nog groter onderdanigheidplasje doet, bang voor de baas wordt en in extreme gevallen zelfs kan bijten uit angst. Door het onderdanigheidplasje (en eventueel de hond 5 minuten) te negeren bij thuiskomst gaat dit in de meeste gevallen snel over.

Als laatste, onzindelijkheid kan ook een medische oorzaak hebben zoals blaasontsteking. Bij twijfel laat uw pup door de dierenarts nakijken. Succes!