Bewegingsadviezen voor je hond

Om goed te kunnen afvallen is naast een evenwichtige voeding ook regelmatige beweging belangrijk. Vaak hebben de dieren door het overgewicht ook een verminderde conditie. Het is belangrijk om het bewegen langzaam op te bouwen. Door iedere week een stukje meer en langer te gaan bewegen wordt de conditie weer opgebouwd. Hieronder volgen een aantal tips om het bewegen op een verantwoorde manier te stimuleren.

Regelmatig wandelen

Waarschijnlijk neemt u uw hond al iedere dag mee naar buiten voor het uitlaten. Wissel het dagelijkse rondje eens af met een bos of strand wandeling. Ook een keer extra wandelen geeft al resultaat. Dat hoeft niet eens een uur te zijn. Een extra wandeling van tien minuten voldoet al. In sommige bossen is een “natte neuzen pad”. Hier mogen honden los lopen. Zo gaat de route in het Kuinderbos (vlakbij Lemmer) voor een groot deel langs het water en u komt een speelweide tegen met een klein strandje waar de honden heerlijk met elkaar kunnen spelen en zwemmen. Op de speelweide staan meerdere picknicktafels waar u even kunt uit rusten en bijpraten met andere hondeneigenaren. Veel bossen hebben routes die de moeite waard zijn, maar houdt er wel rekening mee dat de honden hier soms aangelijnd moeten worden. 

Spelen

Door te spelen met de hond krijgt deze niet alleen meer beweging maar wordt ook de band tussen hond en baasje versterkt. Er zijn veel spelletjes te bedenken, laat uw fantasie de vrije loop. Denk bijvoorbeeld aan bal spelletjes, een hindernisbaan, speuren en spelen met de frisbee.

Fietsen

Wanneer de hond wat meer conditie heeft opgebouwd is fietsen ook een goede vorm van beweging. Voor het fietsen is wel een goede training en opbouw belangrijk. Wanneer de hond niet heeft geleerd om naast de fiets te lopen, is het belangrijk dat u dit eerst voorzichtig gaat trainen. Er zijn speciale fietsstangen te verkrijgen die u aan uw fiets kan bevestigen zodat de hond niet voor uw wiel kan komen.

Ga nooit fietsen in warm weer. Een hond kan zijn warmte alleen kwijt door te hijgen en via de voetzooltjes. Als je gaat fietsen met je hond in te warm weer loop je het risico dat je hond oververhit raakt met alle gevolgen vandien.

Zwemmen

Zwemmen is de ideale manier van bewegen bij honden met ernstig overgewicht en honden met gewrichtsproblemen. De kans op blessures is gering terwijl alle spieren optimaal worden gebruikt. In lemmer is een speciaal hondenstrand waar honden het gehele jaar welkom zijn. Bij Emmeloord ligt de Kasteleinsplas dit is een ideale plek waar zowel u als de hond lekker kan zwemmen. 

Cursussen en trainingen

Er zijn diverse en leuke trainingen voor uw hond. Denk bijvoorbeeld aan behendigheid, gehoorzaamheid maar bijvoorbeeld ook waterwerk wat met sommige rassen gedaan wordt.