Bloedoor

Met othaematoom (of simpelweg ‘bloedoor’) wordt bedoeld een bloeduitstorting tussen de lagen waaruit de oorschelp is opgebouwd. De oorschelp bestaat uit drie lagen: de binnenzijde en de buitenzijde van de oorschelp bestaat uit huid. Tussen deze twee lagen huid zit een dun flapje kraakbeen. Tussen huid en kraakbeen lopen bloedvaten. De oorzaak van het ontstaan van een bloedoor is soms duidelijk terug te voeren op het schuren of krabben aan het oor of het krachtig schudden van de kop. Hierdoor kan een bloedvaatje knappen met als gevolg het ontstaan van een bloedoor. Soms is de oorzaak echter onduidelijk.

Duidelijk is hier de verdikking te zien in de oorschelp (boven de duim)

Verschijnselen

Het othematoom herken je aan de fluctuerende (sponsachtige) massa tussen de lagen van de oorschelp. Dit kan groot zijn, maar soms ook een klein zacht bultje. De oorschelp is daarbij zwaar en staande oren hangen dan ook door het gewicht af. Een othaematoom is niet pijnlijk, maar hindert het dier wel, enerzijds door het gewicht, anderzijds door de veranderde stand van de oorschelp. Bij de kat is de oorschelp vaak gevuld met pus in plaats van met bloed. Door dit abces is het oor warm en pijnlijk. De oorzaak daarvan moet bij vechtpartijen met andere katten worden gezocht.

Behandeling

Een aantal keren kan de bloeduitstorting worden gepuncteerd (leeggezogen), waarna een bepaalde stof in de holte wordt gespoten om herhaling te voorkomen. Met deze methode moet ongeveer 10 dagen worden gewacht, omdat anders het risico van het opnieuw vollopen van de oorschelp met bloed te groot is. Bij de meeste dieren kan deze behandeling zonder narcose worden gedaan. Heel vaak lukt dit niet en is de bloeduitstorting binnen enkele uren of dagen weer terug. In dergelijke gevallen verdient een operatieve ingreep de voorkeur. Deze zal doorgaans niet eerder dan een week (als het bloed eenmaal gestold is en de bloeding is gestopt) na het ontstaan van de bloeduitstorting worden uitgevoerd. De operatie is er op gericht de huidlagen van de oorschelp weer tegen elkaar te hechten. De ingreep wordt vanzelfsprekend onder narcose uitgevoerd en hierbij wordt een sneetje gemaakt aan de binnenzijde van de oorschelp. Hieruit worden de bloedstolsels, bloed en fibrine verwijderd. Fibrine is een bloedstollingseiwit in het bloedplasma dat een belangrijke rol speelt bij de normale wondgenezing en bloedstolling. Vervolgens worden de huidlagen weer op elkaar gehecht en hiervoor zijn verschillende technieken. Na 10-14 dagen worden de hechtingen verwijderd.

Belangrijk is ook de oorzaak van het bloedoor aan te pakken: als er sprake is van oorontsteking dient deze behandeld te worden. Zonder behandeling zal het oor verschrompelen tot een zogenaamd ‘bloemkooloor’. Littekenweefsel in het oor gaat zich samentrekken en daarbij verfrommelt de oorschelp. Als zich dit eenmaal heeft voltrokken is er niets meer aan te doen.