Kennelhoest

Kennelhoest (Infectieuze Tracheobronchitis) is een aandoening die veroorzaakt kan worden door een aantal virussen en bacteriën. De ziekte dankt zijn naam aan het feit dat vooral honden die in de stresssituatie van een kennel of pension zitten de ziekte oplopen. In een kennel zitten veel honden vlak bij elkaar en er wordt voortdurend geblaft. Het meest opvallende symptoom van de ziekte is het voortdurend hoesten, luidruchtig de keel schrapen en soms slijm opgeven.

Kennelhoest wordt voornamelijk veroorzaakt door een infectie met het Parainfluenzavirus, het Adenovirustype 2, of de bacterie Bordetella bronchoseptica. Het Parainfluenzavirus is zeer besmettelijk en veroorzaakt ontstekingen en kleine bloedinkjes op het slijmvlies van de luchtwegen. Het Adenovirus type 2 lijkt in werking sterk op het Parainfluenzavirus en geeft ook ontstekingen in het longweefsel, waardoor vrij gemakkelijk een bacteriële longontsteking zou kunnen ontstaan. Bordetella bronchoseptica is 1 van de bacteriën, die vaak gevonden wordt bij Kennelhoest, of als een secundaire infectie, of als verwekker van de ziekte.

Preventie van Kennelhoest

Bescherming tegen de hierboven genoemde virussen en bacteriën is in ieder geval goed mogelijk door middel van een jaarlijkse vaccinatie. Waarmee echter niet bereikt wordt, dat de betreffende hond absoluut niet meer verkouden kan worden. Helaas zijn er veel meer factoren, die een rol kunnen spelen bij het oplopen van een keelontsteking of verkoudheid.