Leverziekte – Hepatitis

Leverziekte Hepatitis (Hepatitus Contagiosa Canis) is een besmettelijke virusziekte, die vooral verspreid wordt via de urine van geïnfecteerde honden. De symptomen variëren van lichte koorts tot een ernstige lever ontsteking, waarbij het dier hoge koorts heeft, niets eet en uiteindelijk dood gaat. Soms kunnen de symptomen van besmettelijke leverziekte lijken op die van de Hondenziekte. Vooral bij jonge honden kan de ziekte zeer plotseling de dood veroorzaken.

De diagnose van hepatitis is vaak moeilijk vast te stellen tijdens een routinecontrole. Alleen als de lever al sterk vergroot is zal de dierenarts dit kunnen voelen. Leveraandoeningen worden meestel vastgesteld door preventief bloedonderzoek. Op het moment dat een hond symptomen gaat vertonen, zijn de leverfuncties al voor een groot deel uitgeschakeld. Behandeling in dat stadium is moeilijk.

Preventie

Leverziekte, Hepatitus Contagiosa Canis, wordt veroorzaakt door een Adebovirus type 1. Uit veiligheidsoverwegingen wordt voor het bewerkstelligen van een goede weerstand tegen deze ziekte gebruik gemaakt van corticosteroiden op basis van Adenovirus type 2. Dit virus geeft naast een goede weerstand tegen luchtweginfecties ook een goede veilige weerstand tegen besmettelijke Leverziekte. Ook hiervoor raden wij U aan, uw dier tegen Leverziekte te vaccineren.

Sommige rassen hebben meer aanleg om een leveraandoening te krijgen. Van Dobermanns, Engelse en Amerikaanse Cocker Spaniels is bekend dat ze een grotere aanleg hebben om deze ziekte te ontwikkelen. Het ziekteverloop bij deze rassen is ook heftiger dan bij andere rassen.