Hondenvrienden.nl
Inloggen
U bent hier: home > Gezondheid > Hond mee op vakantie

Hond mee op vakantie

Uw hond mee naar het buitenland
Vooral honden willen "er graag bij horen". Hun enthousiasme als zij ergens heen "mee" mogen kent geen grenzen en is een van de charmes van deze huisdier soort. Dat daarbij soms ook letterlijk grenzen worden overschreden is hiervan een direct gevolg: mee op vakantie. Aan grensoverschrijdingen met huisdieren zitten soms echter nogal wat haken en ogen. Deze gelden ook in gevallen waarbij men permanent met dier(en) en al naar het buitenland verhuist. Soms moeten al maanden van tevoren maatregelen worden getroffen. Als u uw huisdier tijdens de vakantie in een pension wilt onderbrengen, boek dan voor het hoogseizoen zéér ruim tevoren en vergeet niet de entingen bijtijds in orde te laten brengen! 

Klimaat
Bij de beslissing of uw huisdier mee gaat naar het buitenland zal het land van bestemming doorslaggevend kunnen zijn. Zo kan het klimaat een rol spelen: een poolhond zal zich bij voorbeeld niet erg op zijn gemak voelen onder (sub)tropischeomstandigheden. Bij overwegend witte honden dient u bovendien onder dergelijke omstandigheden te waken voor de gevolgen van zonnebrand, met name aan de oren. Men dient zich er bovendien van bewust te zijn dat eventuele verwondingen bij tropische temperaturen sneller geïnfecteerd kunnen raken dan in ons klimaat.

Teken
Daarnaast kunnen in (sub)tropische gebieden teken bepaalde ziekten overbrengen welke in ons land niet voorkomen. Berucht is Babesiosis door een bloedparasiet welke rode bloedlichaampjes vernielt en koorts, geelzucht, bloedplassen en ernstige nierbeschadiging kan veroorzaken, soms pas na ruim een week. Een verse anti tekenband om bij aankomst is aan te raden. Raadpleeg meteen een dierenarts als u de symptomen constateert en meldt dat de hond mee op vakantie is geweest.

Vliegjes en mugjes
Berucht in de (sub)tropische gebieden zijn bovendien kleine zandvliegjes, vooral actief bij zonsop - en ondergang. Zij komen in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden eerder in het binnenland dan aan het strand voor: ook in de gebieden rond de Middellandse zee. Afdoende preventie is niet voorhanden. Zij kunnen de ziekte Leishmaniase overbrengen, welke zeer moeilijk te behandelen is. Verschijnselen treden pas lang na het contact op en kunnen variëren van huidproblemen tot fatale leverbeschadigingen. Voor een definitieve diagnose is ingewikkeld bloedonderzoek vereist. Vakantiegangers dienen zich ervan bewust te zijn dat vele van de zielige zwerfhonden welke men in dergelijke landen aantreft hiermee besmet zijn en dat het meenemen van zo'n dier vaak frustrerende gevolgen kan hebben. Door muggen kan theoretisch in (sub)tropische gebieden hartworm worden overgebracht. In Europa zijn vooral besmettingen bekend in Noord Italië; ook in de Canarische eilanden komen hartworm besmettingen voor. Er bestaan preventieve preparaten.

Lintworm
In midden Europa en rond de Middellandse zee speelt ook een tussenstadium van een lintworm soort een rol en wel als een potentieel gevaar voor o.a. de mens. Een hond kan de Echinococcus lintworm oplopen door het eten van besmet vlees. Deze heeft daar betrekkelijk weinig last van, doch scheidt eieren uit welke bij opname door o.a. landbouwhuisdieren, maar ook door de mens, aanleiding kunnen geven tot ernstige blaasvorming in diverse organen: blaaswormziekte. Het is verstandig uw hond op vakanties in deze gebieden slechts droogvoer of voer uit blik te geven en aanvreten van kadavers te voorkomen. Een lintwormkuur bij thuiskomst is aan te raden.

Fauna
Wees er ook op bedacht dat de fauna in verre landen soms sterk verschilt met wat u in eigen land gewend bent. Denk bijvoorbeeld aan giftige dieren als slangen, welke voor sommige honden een aantrekkelijk bewegend object kunnen zijn. Gevaarlijke inheemse dieren kunnen nogal per land verschillen: men kan hiervoor het beste een reisgids raadplegen.

Eisen
Van overheidswege worden vaak allerhande eisen gesteld met betrekking tot de invoer van gezelschapsdieren. Deze eisen kunnen van land tot land sterk verschillen. Voor een aantal bestemmingen vindt u hier de meest recente eisen zoals die ons bekend zijn. Kies het betreffende land en de gegevens zullen verschijnen. Aangezien de voorwaarden soms vrij plotseling kunnen veranderen is het bij twijfel verstandig de ambassade van het betreffende land te raadplegen. Wij kunnen op geen enkele manier verantwoordelijk worden gehouden voor de gevolgen van foutieve mededelingen. Waar de eisen vermelden dat legalisatie van documenten door de RVV (Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees) dient te geschieden, dan betreft dit dat u bij een van de onderstaande RVV terecht kunt om het gevraagde document te laten legaliseren.


Artikelen in Gezondheid

7 is 1 teveel
Afgebroken haaktand bij een pup
Afgebroken tanden bij de hond
Allergie
Anaalzak-ontsteking
Artrose
Atopie
Baarmoederontsteking en pyometra bij de hond
Bewegingsadviezen
Bloedoor (of othaematoom)
Caries bij de hond
Castratie
Chip
Darmoperatie ten gevolge van een vreemd voorwerp
Diarree (acuut)
Diarree (chronisch)
Doorbraakstoornis
EHBO - Acute aandoeningen van luchtwegen
EHBO - Bewusteloosheid
EHBO - Buikverwondingen
EHBO - EHBO trommel
EHBO - ernstige verwondingen
EHBO - Hartstilstand
EHBO - Obstructie
EHBO - Oogverwondingen
EHBO - Overgevoeligheidsreacties
EHBO - Shock
EHBO - Spoedgeval
EHBO - stuiptrekkingen
EHBO - Vaststellen van de dood
EHBO - Verbranding en bevriezing
EHBO - Vergiftiging
EHBO - Verwondingen aan de kop
EHBO - Verwondingen aan de rug
EHBO - Verwondingen aan poten
EHBO - Wonden en bloedingen
EHBO - Zonnesteek
EHBO- Borstkasverwondingen
Enting
Entschema
EPI (Exocriene Pancreas InsufficiC+ntie)
Epilepsie
Euthanasie
Extra gebitselementen bij de hond
Extractie
Gebitsslijtage bij de hond
Gebitsverzorging
Gebitsverzorging bij de hond
Giftige planten
Hartproblemen bij de hond
Hartwormen
HD
Het normale gebit
Hond mee op vakantie
Honden EHBO
Hondenziekten
Huidmijten
Incontinentie (onzindelijkheid)
Jeuk
Kanker bij dieren
Kauwstrips
Kennelhoest
Kennelhoest
Leeftijd van hond
Leverziekte
Lintwormen
Longwormen
Loopsheidpreventie
Maagdilatatie en maagtorsie hond
Malassezia huidontsteking
Melkkliergezwellen hond
Metalen Kroon
Ontlasting van uw hond?
Oog verwondingen
Oorontsteking
Oravet
Overgewicht
Paardenontwormmiddel gevaarlijk voor honden
Parasieten
Parvo
Persisterende melktanden bij de hond
Preventie
Prostaatproblemen
Pulpectomie
Pulpotomie
Reisziekte
Rondwormen
Schildklierproblemen hond
Skelet van de hond
Slijmvliezen
snijtand wortelkanaalbehandeling
Speeltjes
Spoedgevallen in de diergeneeskunde
Sterilisatie van de hond
Suikerziekte
Tanden poetsen
Tandplak bij de hond
Tandsteen
Tandsteen bij de hond
Tandverkleuringen bij de hond
Tekenziekten
Vaccinatie van de hond
Vergiftiging
Verzekering
Vet Aquadent
Vlooien
Vlooien, het hele jaar door
Vlooienallergie
Voedingsallergie
Voetzolen
Voorhuidontsteking
Vruchtbaarheidsproblemen en loopsheid
Wissel problemen bij de hond
Wormen
Ziekte van Cushing
Ziekte van weil
Ziektenkosten