Meteen naar de inhoud

Vakantietips

Huisdier mee op vakantie?
De zomervakantie komt eraan. Steeds vaker mag de hond of kat ook mee. Een vakantie met huisdieren vraagt wel extra voorbereiding. Zijn de papieren in orde, hebben we voldoende voer mee, maar ook: welke ziekten komen er in het land voor en waartegen moet ik mijn hond en kat beschermen? Wie Rakker of Minous meeneemt op vakantie, doet er goed aan om eerst bij de dierenarts te informeren.

Vervoer
Wanneer u met de trein of het vliegtuig reist is het verstandig naar de vervoersvoorwaarden te informeren. Sommige maatschappijen stellen eisen aan grootte van het huisdier of aan de transportkooi. Bij reizen met de auto kunnen dieren last hebben van wagenziekte, maar in overleg met de dierenarts zijn daarvoor tabletten te krijgen. Honden en katten zijn voor hun warmteregeling afhankelijk van verdamping via de tong (hijgen) en kunnen niet transpireren. In de auto kunnen ze dus snel oververhit raken. Zorg dan ook voor voldoende ventilatie en laat huisdieren nooit alleen in de auto achter.

Dieet en medicijnen
Wanneer een dier regelmatig medicijnen moet innemen of op een speciaal dieet staat, is het verstandig daarvan voldoende mee te nemen. Het is niet altijd zeker dat in het buitenland dezelfde producten beschikbaar zijn.

Rabiesvaccinatie
Wanneer een huisdier wordt meegenomen naar het buitenland is minimaal 1 maand voor vertrek een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabies) verplicht. Dierenartsen beschikken over actuele lijsten waarop per land deze en andere invoervoorwaarden staan vermeld. Met de moderne vaccins is momenteel één vaccinatie in de drie jaar voor de meeste landen voldoende. Informeer eventueel bij uw dierenarts. Voorkom door teken overgebrachte ziekten In het buitenland, vooral in de landen ten zuiden van ons, komen teken en zandvliegen voor die ziekten kunnen overbrengen naar uw huisdier.

Chip
Ook een chip is tegenwoordig verplicht wanneer u met uw huisdier de grens over gaat.