Hondenvrienden.nl
Inloggen
U bent hier: home > Gezondheid > Prostaatproblemen

Prostaatproblemen

Inleiding
De prostaat is een klier die om de urinebuis van het mannelijk dier zit, achter de blaas (zie afbeelding hieronder). Het is te vergelijken met een appeltje waar het klokhuis is uitgeboord. De prostaat is ongeveer zo groot als een knikker en maakt onderdeel uit van het mannelijk voortplantingssysteem. De functie van de prostaat is het vervoer van zaadcellen. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen in het prostaatvocht naar buiten. Het prostaatvocht houdt de zaadcellen in leven. De functie van de prostaat ligt voornamelijk in de vruchtbaarheid. Bij de zaadlozing worden de zaadcellen naar de prostaat gepompt. Daar worden ze vermengd met het prostaatvocht. Bij de ejaculatie trekt de prostaat samen en wordt het sperma (zaadcellen in prostaatvocht) door de plasbuis naar buiten geperst. De blaashals wordt ook samengetrokken waardoor het sperma niet in de blaas kan stromen. De prostaat heeft de eigenschap dat hij steeds groter wordt. Deze groei van de prostaat wordt geregeld door hormonen. Hormonen regelen ook de vorming van prostaatvocht en de zaadcelproduktie. Meestal gaat de groei van de prostaat op oudere leeftijd problemen opleveren.

Symptomen
Afwijkingen kenmerken zich door een abnormale uitvloeiïng van de penis. Meestal zien we dat de hond druppeltjes bloed verliest uit de penis. Verwar dit bloeddruppelen niet met het druppeltje etter dat de meeste reuen wel aan hun penis hebben hangen. Het bloedverlies uit de penis is onafhankelijk van plassen. Soms zie je het bloedverlies ook tijdens het plassen. Ook valt vaak op dat de hond moeilijker plast en/of poept, soms is de ontlasting afgeplat. Soms valt wat slijmige diarree op. Wat verderop (onder 'Welke prostaataandoeningen zijn er?') in dit verhaal staat per aandoening beschreven wat de verschijnselen zijn en welke behandeling daarbij past.

Diagnose
Indien u één of meerdere van hierboven genoemde problemen bij uw reu bemerkt is het verstandig hem te laten onderzoeken door de dierenarts. Aan de hand van uw verhaal en een rectaal onderzoek is de diagnose door de dierenarts makkelijk te stellen. Bij rectaal toucher is de vergrootte prostaat duidelijk in de bekkenholte te voelen. Soms is hij pijnlijk bij aanraken. In twijfelgevallen kan een echo of röntgenfoto zekerheid geven. Ligging van de prostaat bij de hond.

Welke prostaataandoeningen zijn er?
• De meest voorkomende aandoening is een prostaathypertrofie of prostaathyperplasie (goedaardige prostaatvergroting), de zogenaamde "oude-mannen"-kwaal. Dat is een vergroting van de prostaat, welke vaak gepaard gaat met een lichte ontsteking. Tegen de kwaal is een injectie mogelijk met een hormoon dat de 'mannelijkheid' hooguit een paar maanden onderdrukt. Tegen de ontsteking wordt doorgaans een antibioticakuur gegeven. Meestal is dat voldoende. Het bloeddruppelen verdwijnt binnen een paar dagen tot een week. Helaas komt het probleem echter na verloop van tijd weer terug. Op de lange duur is castratie dus de beste behandeling. Als de prostaat erg vergroot is, kan dit de urinebuis afklemmen en wordt de endeldarm tegen de wervelkolom gedrukt. Het gevolg is dat de hond veel moeite heeft met het poepen. Het is dus belangrijk bij prostaatklachten het plassen en het ontlasten goed in de gaten te houden (zie hieronder onder 'complicaties') Als de therapie met de hormoonprik succes heeft gehad, is het, zoals gezegd, verstandig om de reu te laten castreren. Na de castratie heeft U meer dan 80% zekerheid dat de klachten nooit meer terugkeren.
• Minder vaak komt een prostaatontsteking voor. Deze kan acuut of chronisch zijn. Deze honden zijn doorgaans ziek, verliezen wat bloed met etter en ze hebben buikpijn en koorts. De behandeling bestaat uit antibiotica, in chronische gevallen vaak langdurig. Castratie heeft ook bij deze aandoening een positief effect.
• Af en toe hebben we te maken met prostaatcysten. Cysten zijn met vocht gevulde holten. Meestal zijn deze cysten goedaardig. Soms worden deze holten afgetapt, soms operatief verwijderd. Een enkele keer zie je daarbij ook prostaatabcessen.
• Een prostaatontsteking zie je ook af en toe. Deze kan acuut of chronisch zijn. Deze honden zijn doorgaans ziek, verliezen wat bloed met etter en ze hebben buikpijn en koorts. De behandeling bestaat uit antibiotica, in chronische gevallen vaak langdurig. Castratie heeft ook bij deze aandoening een positief effect.
• Prostaatkanker komt eveneens weinig voor. Kanker is een ziekte die wordt veroorzaakt door een ongecontroleerde vermenigvuldiging van lichaamscellen, die de bouwstenen vormen van al het levende lichaamsweefsel. Kankercellen hebben hun normale functie verloren. De ongecontroleerde groei van de cellen kan leiden tot een zwelling op een vaste plaats: een tumor. Prostaattumoren zijn meestal kwaadaardig. Ze breiden zich uit in de omliggende weke delen en botten en kunnen ook uitzaaien naar de longen. We zien het wat meer bij de Bouvier dan bij andere rassen. In dit geval kan er op geen enkele manier ingegrepen worden en moeten we afwachten hoe lang het nog gaat. De prognose is helaas slecht, ook na castratie.

Complicaties bij een vergrote prostaat
Doordat de hond steeds hard moet persen om ontlasting te produceren (de vergrote prostaat neemt immers teveel plaats in de bekkenholte in, en blokkeert zo de passage van de faeces) kunnen de spieren naast de anus scheuren met als gevolg een een hernia perinealis. Herstel van deze hernia kan alleen via een gecompliceerde operatie.

Operatie prostaat zinvol?
Operaties aan de prostaat zijn alleen nuttig bij prostaatcysten. Daar zijn speciale technieken voor en de kans op genezing is groot. Een operatieve behandeling bij andere prostaataandoeningen is erg moeilijk uitvoerbaar en kan gepaard gaan met complicaties (o.a. incontinentie).


Artikelen in Gezondheid

7 is 1 teveel
Afgebroken haaktand bij een pup
Afgebroken tanden bij de hond
Allergie
Anaalzak-ontsteking
Artrose
Atopie
Baarmoederontsteking en pyometra bij de hond
Bewegingsadviezen
Bloedoor (of othaematoom)
Caries bij de hond
Castratie
Chip
Darmoperatie ten gevolge van een vreemd voorwerp
Diarree (acuut)
Diarree (chronisch)
Doorbraakstoornis
EHBO - Acute aandoeningen van luchtwegen
EHBO - Bewusteloosheid
EHBO - Buikverwondingen
EHBO - EHBO trommel
EHBO - ernstige verwondingen
EHBO - Hartstilstand
EHBO - Obstructie
EHBO - Oogverwondingen
EHBO - Overgevoeligheidsreacties
EHBO - Shock
EHBO - Spoedgeval
EHBO - stuiptrekkingen
EHBO - Vaststellen van de dood
EHBO - Verbranding en bevriezing
EHBO - Vergiftiging
EHBO - Verwondingen aan de kop
EHBO - Verwondingen aan de rug
EHBO - Verwondingen aan poten
EHBO - Wonden en bloedingen
EHBO - Zonnesteek
EHBO- Borstkasverwondingen
Enting
Entschema
EPI (Exocriene Pancreas InsufficiC+ntie)
Epilepsie
Euthanasie
Extra gebitselementen bij de hond
Extractie
Gebitsslijtage bij de hond
Gebitsverzorging
Gebitsverzorging bij de hond
Giftige planten
Hartproblemen bij de hond
Hartwormen
HD
Het normale gebit
Hond mee op vakantie
Honden EHBO
Hondenziekten
Huidmijten
Incontinentie (onzindelijkheid)
Jeuk
Kanker bij dieren
Kauwstrips
Kennelhoest
Kennelhoest
Leeftijd van hond
Leverziekte
Lintwormen
Longwormen
Loopsheidpreventie
Maagdilatatie en maagtorsie hond
Malassezia huidontsteking
Melkkliergezwellen hond
Metalen Kroon
Ontlasting van uw hond?
Oog verwondingen
Oorontsteking
Oravet
Overgewicht
Paardenontwormmiddel gevaarlijk voor honden
Parasieten
Parvo
Persisterende melktanden bij de hond
Preventie
Prostaatproblemen
Pulpectomie
Pulpotomie
Reisziekte
Rondwormen
Schildklierproblemen hond
Skelet van de hond
Slijmvliezen
snijtand wortelkanaalbehandeling
Speeltjes
Spoedgevallen in de diergeneeskunde
Sterilisatie van de hond
Suikerziekte
Tanden poetsen
Tandplak bij de hond
Tandsteen
Tandsteen bij de hond
Tandverkleuringen bij de hond
Tekenziekten
Vaccinatie van de hond
Vergiftiging
Verzekering
Vet Aquadent
Vlooien
Vlooien, het hele jaar door
Vlooienallergie
Voedingsallergie
Voetzolen
Voorhuidontsteking
Vruchtbaarheidsproblemen en loopsheid
Wissel problemen bij de hond
Wormen
Ziekte van Cushing
Ziekte van weil
Ziektenkosten