Hondenvrienden.nl
Inloggen
U bent hier: home > Gezondheid > Sterilisatie van de hond

Sterilisatie van de hond

Wat is een sterilisatie?
Dit is de gebruikte naam voor het onvruchtbaar maken van vrouwelijke huisdieren, maar eigenlijk is de term "sterilisatie" bij een hond of kat onjuist. Een sterilisatie (zoals bij de mens) is het afbinden van de eileiders, waarbij de eierstokken en de baarmoeder blijven zitten. Bij de teef echter worden meestal de eierstokken en soms ook de baarmoeder (bijvoorbeeld bij een baarmoederontsteking) compleet verwijderd. Dit is een castratie. Dierenartsen noemen het een ovario-hysterectomie, afgekort OVH. Tegenwoordig worden vrijwel alleen de eierstokken verwijderd en spreekt men van een ovari-ectomie (OVE). De baarmoeder blijft bij deze operatie dus gespaard, maar deze 'verschrompelt' op den duur wel omdat de hormonen van de eierstokken wegvallen. 

schets van het geslachtsapparaat van de teef

De operatie
In principe verloopt de operatie bij de hond hetzelfde, maar is wel veel lastiger en duurt daarom ook langer. Hieronder een aantal foto's van zo'n operatie. In dit geval betrof het een teef met een beginnende baarmoederontsteking. Om die reden zijn zowel eierstokken als baarmoeder verwijderd. De hond wordt onder narcose gebracht. Tijdens de narcose worden de lichaamsfuncties bewaakt. De buik van de hond wordt geschoren, gewassen en gedesinfecteerd.    De buikwand, onderhuid, spierlaag en buikvlies worden ingesneden. De baarmoeder (2) en eierstokken worden zoveel mogelijk buiten de buik gebracht. De eierstok bij de hond zit 'verpakt' in een soort zakje (bursa) (1). Rechts zie je de eierstok uit de bursa gehaald.  De eierstok is met een 'bandje' verbonden met de nier. Dit bandje, waarin o.a. bloedvaten zitten, wordt onder (zie pijl) de eierstok afgebonden met oplosbaar hechtmateriaal. Rechts zijn beide baarmoederhoornen (a en b) te zien en de cervix (baarmoederhals) (c).  Bij deze hond wordt ook de baarmoeder verwijderd. Deze wordt afgebonden op de baarmoederhals (foto links). Daarna wordt boven de knoop de baarmoeder afgeknipt of, zoals op de foto rechts, afgesneden. De buikholte wordt gecontroleerd op nabloedingen.    Als er geen compicaties zijn, worden de spierlaag, onderhuid en huid in verschillende lagen gehecht.  Na de operatie wordt de hond in een warme kooi gelegd en krijgt ze o.a. pijnstilling. Voor de nacontrole in de opname is de dierenartsassistente verantwoordelijk en ook bij de balie kan zij de situatie bewaken op een klein beeldscherm. In de opnameruimte is namelijk een webcam bevestigd. De eigenaar van de teef krijgt een duidelijke instructie mee voor de nabehandeling. Na 8-14 dagen worden de hechtingen verwijderd.

Wat is de beste leeftijd?
Het beste tijdstip voor sterilisatie bij de jonge hond is op de leeftijd van 6 ½ maand. Dit is nog voor de eerste loopsheid, waardoor de kans op borstkanker op latere leeftijd het kleinst wordt gehouden. Als de hond wel al een keer loops is geweest, kan zij het beste 3 ½ maand na de loopsheid gesteriliseerd worden. Dit is het tijdstip waarop de doorbloeding van de baarmoeder het minst is en er dus het minste operatierisico is. Natuurlijk moet u dan wel zeker weten dat u in de toekomst geen nestje meer wilt fokken.

Wat zijn de nadelen?
Er is bij de hond een kans op toename van het gewicht. Maar u kunt dit voorkomen door de hond 15 tot 20 % minder eten te geven. Incontinentie (van urine) wordt bij circa 10 % van de behandelde honden beschreven. Bijna altijd zijn dit zware en/of grote honden. Er zijn echter wel medicijnen om deze incontinentie te behandelen. Een sterilisatie is een buikoperatie. Gelukkig is het risico met de tegenwoordig gebruikte veilige anesthetica uiterst klein.

Wat zijn de voordelen?
De grote voordelen van sterilisatie zijn naast het niet meer loops of krols worden: geen baarmoederontsteking of schijnzwangerschap meer en minder kans op borstkanker en suikerziekte. Om deze reden wordt de 'prikpil' tegenwoordig afgeraden. Bij een baarmoederontsteking (pyometra) bij niet-gesteriliseerde teven is de teef ziek. Ze is lusteloos, heeft geen eetlust en krijgt soms koorts. Ook braken en diarree zijn mogelijke symptomen. Soms drinkt en urineert ze veel meer dan gewoonlijk. Niet al die symptomen zijn specifiek voor een pyometra: ze komen ook voor bij heel wat andere ziekten, zoals aandoeningen van de nieren en de bijnieren.

Vaak gestelde vragen
1. Wordt mijn hond na sterilisatie dik? Sommige honden kunnen inderdaad de neiging krijgen om dikker te worden. U kunt er ongeveer van uitgaan dat een gesteriliseerde teef 10 tot 20 % minder eten nodig heeft. Zo houdt u het gewicht op peil.
2. Verandert het karakter van mijn teef na de sterilsatie? Een gesteriliseerde teef staat niet meer onder invloed van vrouwelijke geslachtshormonen en lijkt zich in sommige gevallen wat dominanter te gedragen.
3. Moet de baarmoeder altijd worden verwijderd? Neen. De baarmoeder moet slechts verwijderd worden bij ontsteking of cystevorming. Zie ook de inleiding.
4. Zijn er gezondheidsproblemen die met sterilisatie te maken hebben? Het komt een enkele keer voor dat een teefje dat heel jong gesteriliseerd werd op latere leeftijd last krijgt van verminderde blaascontrole en urineverlies. De kans hierop is uiterst klein en kan medicijnen behandeld worden.
5. Is het niet beter om eerst een nest te hebben? Nee hoor. Er zijn helemaal geen voordelen om eerst een nest puppies te hebben.


Artikelen in Gezondheid

7 is 1 teveel
Afgebroken haaktand bij een pup
Afgebroken tanden bij de hond
Allergie
Anaalzak-ontsteking
Artrose
Atopie
Baarmoederontsteking en pyometra bij de hond
Bewegingsadviezen
Bloedoor (of othaematoom)
Caries bij de hond
Castratie
Chip
Darmoperatie ten gevolge van een vreemd voorwerp
Diarree (acuut)
Diarree (chronisch)
Doorbraakstoornis
EHBO - Acute aandoeningen van luchtwegen
EHBO - Bewusteloosheid
EHBO - Buikverwondingen
EHBO - EHBO trommel
EHBO - ernstige verwondingen
EHBO - Hartstilstand
EHBO - Obstructie
EHBO - Oogverwondingen
EHBO - Overgevoeligheidsreacties
EHBO - Shock
EHBO - Spoedgeval
EHBO - stuiptrekkingen
EHBO - Vaststellen van de dood
EHBO - Verbranding en bevriezing
EHBO - Vergiftiging
EHBO - Verwondingen aan de kop
EHBO - Verwondingen aan de rug
EHBO - Verwondingen aan poten
EHBO - Wonden en bloedingen
EHBO - Zonnesteek
EHBO- Borstkasverwondingen
Enting
Entschema
EPI (Exocriene Pancreas InsufficiC+ntie)
Epilepsie
Euthanasie
Extra gebitselementen bij de hond
Extractie
Gebitsslijtage bij de hond
Gebitsverzorging
Gebitsverzorging bij de hond
Giftige planten
Hartproblemen bij de hond
Hartwormen
HD
Het normale gebit
Hond mee op vakantie
Honden EHBO
Hondenziekten
Huidmijten
Incontinentie (onzindelijkheid)
Jeuk
Kanker bij dieren
Kauwstrips
Kennelhoest
Kennelhoest
Leeftijd van hond
Leverziekte
Lintwormen
Longwormen
Loopsheidpreventie
Maagdilatatie en maagtorsie hond
Malassezia huidontsteking
Melkkliergezwellen hond
Metalen Kroon
Ontlasting van uw hond?
Oog verwondingen
Oorontsteking
Oravet
Overgewicht
Paardenontwormmiddel gevaarlijk voor honden
Parasieten
Parvo
Persisterende melktanden bij de hond
Preventie
Prostaatproblemen
Pulpectomie
Pulpotomie
Reisziekte
Rondwormen
Schildklierproblemen hond
Skelet van de hond
Slijmvliezen
snijtand wortelkanaalbehandeling
Speeltjes
Spoedgevallen in de diergeneeskunde
Sterilisatie van de hond
Suikerziekte
Tanden poetsen
Tandplak bij de hond
Tandsteen
Tandsteen bij de hond
Tandverkleuringen bij de hond
Tekenziekten
Vaccinatie van de hond
Vergiftiging
Verzekering
Vet Aquadent
Vlooien
Vlooien, het hele jaar door
Vlooienallergie
Voedingsallergie
Voetzolen
Voorhuidontsteking
Vruchtbaarheidsproblemen en loopsheid
Wissel problemen bij de hond
Wormen
Ziekte van Cushing
Ziekte van weil
Ziektenkosten