Hondenvrienden.nl
Inloggen
U bent hier: home > Gezondheid > Suikerziekte

Suikerziekte

Wat is suikerziekte (= diabetes mellitus)?
Insuline wordt geproduceerd in de pancreas en wordt in het bloed afgegeven. Als er te weinig insuline aktief is, blijft het glucosegehalte in het bloed te hoog en spreekt men van suikerziekte of diabetes. Bij de vertering wordt het voedsel afgebroken tot bruikbare bouwstenen voor het lichaam; koolhydraten worden omgezet in suikers, waarvan glucose de belangrijkste is. Glucose wordt vanuit het voedsel in de darmen opgenomen om de lichaamcellen te voeden. Dit kan slechts gebeuren dankzij het hormoon insuline. Na elke maaltijd stijgt de hoeveelheid glucose in het bloed. Bij een suikerpatiënt wordt of te weinig insuline afgegeven of de insuline kan niet zorgen dat de glucose de lichaamscellen kan binnendringen. Oorzaken Suikerziekte bij de hond kan worden veroorzaakt door o.a. de 'prikpil' (progesteron-preparaten), sommige andere hormonen en aandoeningen van de alvleesklier.

Wanneer en bij welke rassen komt suikerziekte het meest voor?
De meeste honden die suikerziekte hebben zijn tussen 4 en 14 jaar oud, met een verhoogd percentage tussen 7 en 9 jaar. Suikerziekte kan ook bij de pup voorkomen, voor de leeftijd van 1 jaar, maar dit gebeurt zelden. De meest gevoelige rassen zijn Poedels, Cairn terriers, miniatuur Pinchers en Keeshonden. Bij dit laatste ras komt diabetes erfelijk voor. Bij sommige rassen komt diabetes echter bijna nooit voor: Rottweiler, Duitse herder, Boxer. Bij de reu komt het iets vaker voor dan bij de teef.

Kan mijn hond genezen van suikerziekte?
De oorzaak van de ziekte kan niet altijd worden weggenomen, maar meestal kan het dier, door middel van een goed gecontroleerde behandeling met insuline, een vrijwel normaal leven leiden. De levensverwachting van een goed gestabiliseerde suikerpatiënt is dan ook vergelijkbaar met die van een gezond dier.

Wat zijn de symptomen van suikerziekte?
Als het glucosegehalte in het bloed te hoog ligt, zullen de nieren het teveel aan glucose uit het lichaam verwijderen via de urine. De glucose, die in de urine terechtkomt, neemt extra vocht mee. Het gevolg daarvan is dat het dier meer urineert en tenslotte ook meer zal drinken. Omdat de glucose, die een belangrijke brandstof voor het lichaam is, nu verloren gaat, zal de hond meer eten en toch gewicht verliezen. Vervolgens worden de dieren minder levendig en kunnen ze uiteindelijk ernstig ziek worden Hierbij kan ook onomkeerbare blindheid ten gevolge van vertroebeling van de lens (lenscataract) optreden.
De belangrijkste symptomen zijn dus :
1. Meer urineren
2. Meer drinken
3. Meer eetlust
4. Vermageren
5. Verzwakking
6. Lenscataract (= staar, een witting van de lenzen in het oog)

Als u één van die symptomen waarneemt, is het belangrijk zo vlug mogelijk contact met uw dierenarts op te nemen. 

Hoe wordt suikerziekte behandeld?
Vooraleer u met de behandeling start, moet u goed beseffen dat uw dier misschien levenslang medicatie zal moeten krijgen en dat het toedieningsprogramma een zekere discipline en stiptheid vergt. De behandeling van diabetes kan in verschillende delen worden opgesplitst, die allemaal van belang zijn om een goed resultaat te bekomen :
1. Sterilisatie Bij teven wordt tijdens de loopsheid het hormoon progesteron door de eierstokken vrijgegeven. Progesteron kan resistentie tegenover insuline veroorzaken en daarom is het van belang de teef zo vlug mogelijk te laten steriliseren in geval van suikerziekte. In sommige gevallen is het probleem hiermee definitief opgelost.
2. Insuline Aangezien suikerziekte veroorzaakt wordt door een tekort aan insuline, moet dit tekort dagelijks, op een vast tijdstip, worden aangevuld met een insuline injectie. Dit lijkt soms moeilijk voor de eigenaar, maar met wat hulp van uw dierenarts, kunt u de techniek heel snel aanleren en thuis zonder probleem het medicijn toedienen. Aan de hand van het suikergehalte zal uw dierenarts de hoeveelheid insuline bepalen die u dagelijks moet toedienen. De eerste dag van de behandeling moet de hond onder toezicht van de dierenarts blijven, om het glucosegehalte in het bloed te kunnen controleren (doorgaans zo'n 4 uur na toedienen van insuline). Na die eerste dag mag de hond naar huis en kan u zelf de behandeling verderzetten, rekening houdend met de richtlijnen die door uw dierenarts gegeven zijn. De hond moet regelmatig gecontroleerd worden om na te gaan of de behandeling de gewenste resultaten oplevert, want na verloop van tijd kan de behoefte aan insuline veranderen en moet de dosering aangepast worden. Het is heel belangrijk dat de insuline pas gegeven wordt als de hond gegeten heeft.
3. Voeding De hond moet een aangepaste voeding krijgen om het gewicht op peil te houden. Het tijdstip van de maaltijd is heel belangrijk en moet worden aangepast aan de toediening van insuline. Eén maaltijd vlak voor de dagelijkse insuline-injectie en 7 à 8 uur later de tweede maaltijd.
4. Beweging De hoeveelheid en mate van inspanning moeten in overeenkomst zijn met de hoeveelheid voedsel en de insuline dosering. Voor zwaarlijvige honden is beweging heel belangrijk. Overdreven inspanningen moeten echter vermeden worden.

Waar moet ik op letten bij het toedienen van de insuline?
- Een aangepaste spuit gebruiken.
- Goed opletten om geen lucht op te trekken in de spuit in plaats van insuline.
- Altijd op dezelfde manier prikken.
- Het insulineflesje in de koelkast bewaren (+/- 4°C) en voor gebruik heel voorzichtig een paar keer omdraaien (niet schudden !!).
- De vervaldatum niet overschrijden.
- Nooit zelf de dosis aanpassen, maar altijd advies vragen aan uw dierenarts.
- Het tijdstip van toediening heel strikt naleven.

Hoe kan ik zien of mijn hond voldoende insuline krijgt?
Na een week behandeling moet u al duidelijk een effect merken. Bij een te hoge insulinedosering, een niet aangepast voedingsschema of een te grote inspanning kunnen verschijnselen van hypoglycemie optreden. Een te laag bloedsuikergehalte kan levensbedreigend zijn. Daarom is het heel belangrijk dat u de verschijnselen herkent : honger, rusteloosheid, trillen of rillen, vreemde bewegingen, evenwichtsstoornissen, bewusteloosheid.
In zo'n geval moet u :
- Zo vlug mogelijk voedsel geven
- Als de hond niet wil eten, zo snel mogelijk druivensuiker of honing op de tong en in de mond wrijven (steeds druivensuiker of honing in huis hebben !)
- Neem contact op met de dierenarts.


Artikelen in Gezondheid

7 is 1 teveel
Afgebroken haaktand bij een pup
Afgebroken tanden bij de hond
Allergie
Anaalzak-ontsteking
Artrose
Atopie
Baarmoederontsteking en pyometra bij de hond
Bewegingsadviezen
Bloedoor (of othaematoom)
Caries bij de hond
Castratie
Chip
Darmoperatie ten gevolge van een vreemd voorwerp
Diarree (acuut)
Diarree (chronisch)
Doorbraakstoornis
EHBO - Acute aandoeningen van luchtwegen
EHBO - Bewusteloosheid
EHBO - Buikverwondingen
EHBO - EHBO trommel
EHBO - ernstige verwondingen
EHBO - Hartstilstand
EHBO - Obstructie
EHBO - Oogverwondingen
EHBO - Overgevoeligheidsreacties
EHBO - Shock
EHBO - Spoedgeval
EHBO - stuiptrekkingen
EHBO - Vaststellen van de dood
EHBO - Verbranding en bevriezing
EHBO - Vergiftiging
EHBO - Verwondingen aan de kop
EHBO - Verwondingen aan de rug
EHBO - Verwondingen aan poten
EHBO - Wonden en bloedingen
EHBO - Zonnesteek
EHBO- Borstkasverwondingen
Enting
Entschema
EPI (Exocriene Pancreas InsufficiC+ntie)
Epilepsie
Euthanasie
Extra gebitselementen bij de hond
Extractie
Gebitsslijtage bij de hond
Gebitsverzorging
Gebitsverzorging bij de hond
Giftige planten
Hartproblemen bij de hond
Hartwormen
HD
Het normale gebit
Hond mee op vakantie
Honden EHBO
Hondenziekten
Huidmijten
Incontinentie (onzindelijkheid)
Jeuk
Kanker bij dieren
Kauwstrips
Kennelhoest
Kennelhoest
Leeftijd van hond
Leverziekte
Lintwormen
Longwormen
Loopsheidpreventie
Maagdilatatie en maagtorsie hond
Malassezia huidontsteking
Melkkliergezwellen hond
Metalen Kroon
Ontlasting van uw hond?
Oog verwondingen
Oorontsteking
Oravet
Overgewicht
Paardenontwormmiddel gevaarlijk voor honden
Parasieten
Parvo
Persisterende melktanden bij de hond
Preventie
Prostaatproblemen
Pulpectomie
Pulpotomie
Reisziekte
Rondwormen
Schildklierproblemen hond
Skelet van de hond
Slijmvliezen
snijtand wortelkanaalbehandeling
Speeltjes
Spoedgevallen in de diergeneeskunde
Sterilisatie van de hond
Suikerziekte
Tanden poetsen
Tandplak bij de hond
Tandsteen
Tandsteen bij de hond
Tandverkleuringen bij de hond
Tekenziekten
Vaccinatie van de hond
Vergiftiging
Verzekering
Vet Aquadent
Vlooien
Vlooien, het hele jaar door
Vlooienallergie
Voedingsallergie
Voetzolen
Voorhuidontsteking
Vruchtbaarheidsproblemen en loopsheid
Wissel problemen bij de hond
Wormen
Ziekte van Cushing
Ziekte van weil
Ziektenkosten