Meteen naar de inhoud

De behendigheid, geschikt voor bijna alle soorten honden

De behendigheidsport is geschikt voor bijna alle soorten honden, of het nu rashonden of rasloze honden zijn. De behendigheidssport heeft na de introductie in Engeland sinds 1978 een wereldwijde groei doorgemaakt. Behendigheid is een hondensport die in Nederland steeds meer enthousiaste beoefenaars krijgt.

Behendigheid is een vertaling van het Engelse woord “Agility” dat eigenlijk snel en behendig betekent. Behendigheid is vooral geschikt voor sportieve honden met sportieve baasjes. Een goede relatie tussen baas en hond is zeker belangrijk. Vanzelfsprekend moet er bij de trainingen worden gestreefd naar een leuke manier van samenwerken tussen baas en hond. Het is niet alleen een uitlaatklep voor uw hond maar het schept tevens een band tussen de eigenaar en de hond.

In deze sport moet de hond goed onder appel staan maar er mag geen te grote druk op hem uitgeoefend worden. Meestal wacht de hond ongeduldig aan de start tot zijn begeleider eindelijk een teken geeft. Deze sport biedt de honden een fantastische mogelijkheid om zich uit te leven en samen met de baas of bazin lekker actief bezig te zijn. Behendigheid is een vorm van hondensport waarbij het aankomt op samenwerking tussen hond en zijn begeleider. Samen leggen zij een parcours af waarbij de hond allerlei hindernissen moet nemen, in de juiste volgorde, gestuurd door de geleider.

Behendigheid kan zowel recreatief als als wedstrijdsport worden beoefend. Bij behendigheid gaat het erom dat door de hond een parcours van hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk wordt gelopen. De geleider mag de hond tijdens het lopen van het parcours met de stem en door gebaren aanwijzingen geven. De geleider mag de hond of de hindernissen echter niet aanraken. De hond moet dus heel goed leren om op gesproken aanwijzingen en op lichaamssignalen snel en op de juiste manier te reageren. Bij behendigheid worden een groot aantal verschillende hindernissen gebruikt, die een beroep doen op verschillende vaardigheden van de hond. De toestellen zijn te verdelen in (hoogte)sprongen, doorgangen, paaltjes en raakvlaktoestellen. Bij de trainingen worden al deze toestellen in wisselende samenstelling gebruikt. Een goede behendigheidshond beheerst al deze toestellen. 

Hieronder staan een aantal hindernissen afgebeeld.                                                

Slalom (Paaltjes)                              
Tunnel                          
A-schutting                                                    
Breedtesprong                          
Band                           
Slurf                                                  
Wip                               
Springhindernis                       
Katteloop  

Je kunt met behendigheid beginnen als:
·         De hond een goed kontact met de baas heeft
·         De hond de leeftijd van een jaar heeft bereikt
·         De hond een goede conditie heeft 
·         De hond zich sociaal gedraagt tegenover andere honden.

Niet alleen de hond maar ook de geleider zal een goede conditie moeten hebben om samen met de hond te trainen. Het belangrijkste van behendigheid is dat hond en baas samen als een team werken en elkaar steeds beter gaan begrijpen.

Nuttige tips

  • Agility is een sport voor mens en dier. De hond moet er plezier aan beleven 
  • Warm de hond op voordat er zware inspanningen worden gevraagd 
  • Draag steeds steungevende schoenen die goed sluiten rond je voet 
  • Verg niet te veel van de hond, weet wanneer de hond er genoeg van heeft. Stop zelfs vroeger.

Tot slot 

Behendigheid is een sport die leuk is voor de baas, hond en publiek. Vanaf de kant van het trainingsveld is deze tak van hondensport vooral spectaculair en lijkt het zeer eenvoudig, maar niets is minder waar. Het is een combinatie van enthousiasme, doorzettingsvermogen, snelheid en een zorgvuldige opgebouwde techniek. Omdat er gebruik wordt gemaakt van vele en veelsoortige commando`s en signalen maakt dat het alleen maar weer moeilijker. Want hoe meer er mag, hoe meer er fout kan gaan. Mocht het je leuk lijken om behendigheid te gaan doen, of wil je meer informatie, neem dan eens contact met ons op.