Meteen naar de inhoud

Kritisch clicken

Clickertraining komt steeds meer in opmars. Toch blijkt men er ook wat in door te schieten. Er wordt namelijk verteld dat de clickertraining geen stress bij de hond veroorzaakt. Dan leert hij ook niet, elk individu dat iets leert heeft een vorm van stress. Dat is ook helemaal niet erg mits het bij een acceptabele mate van stress blijft. De stress die een hond van de clicker training krijgt is de volgende: de hond zit voor zijn baas een weet dat hij ‘iets’ moet doen om die click (en dus de beloning) te verdienen. Maar wat moet hij nou doen, dat is de vraag en de stress! Ik geloof wel dat deze trainingsmethode minder stress veroorzaakt als het zinloos rukken aan een slipketting.

Om zelf eens te ervaren hoeveel stress de hond ervaart bij het clicken doe ik met mijn cursisten de volgende oefening: de ene cursist is de baas en een ander is hond . De ‘hond’ moet een door de ‘baas’ bedachte oefening doen, waarvan hij dus geen flauw idee heeft wat het is… (bijvoorbeeld op die stoel gaan zitten, licht uitdoen, koffiebeker optillen etc). En de ‘baas’ gaat het goede gedrag belonen met de clicker, stap in de goede richting….click! Verkeerde kant op gebeurt er niets…….. Iemand die zo ‘hond’ is geweest zal nooit beweren dat de hond op clickertraining geen stress heeft! Echt, ga het thuis maar eens proberen en dan heb ik het nog niet eens over per ongeluk een seconde te laat clicken, zodat je er helemaal niets meer van snapt!

Tijdens een cursus bij Martin Gaus heb ik eens iemand tijdens zo’n oefening huilend de klas zien verlaten………die kreeg er dus te veel stress van! Stress is ook voor elk individu anders, de een krijgt hier stress van, de ander van iets anders. De een kan veel stress hebben zonder er naar van te worden, de ander maar heel weinig. Ook honden die traditioneel getraind zijn kunnen overstappen op de clicker, al zul je altijd verschil bijven zien in het nemen van initiatieven. En eerlijk is eerlijk het kost een boel meer moeite, maar het kan wel. Verder klopt het niet dat de hond niet gecorrigeerd wordt tijdens de clickertraining. Het uitblijven van voer is namelijk ook een vorm van corrigeren, de meeste mensen staan hier echter niet bij stil. Het is ook een andere vorm van corrigeren dan een ruk met de slipketting, maar je zal maar honger of trek hebben! Ook dit levert weer stress op bij de hond. Bij de clicker methode kan de hond ook agressief gedrag gaan vertonen uit onzekerheid. Als men naast de leuke trukjes en de gehoorzaamheidsoefeningen, de hond niet opvoedt en zorgt dat de rangorde duidelijk is, dan wordt het ook niet wat.

Kortom, clickertraining is leuk, werkt prima (in veel maar niet alle gevallen!) maar laten we wel realistisch, eerlijk & kritisch blijven! (zie ook een al eerder verschenen artikel over positief trainen of slipkettingcorrecties. Train ze!