Meteen naar de inhoud

Puppy cursus

Meestal beginnen veel mensen vol enthousiasme aan een pup zonder dat ze hier goed op voorbereid zijn. Dan begint het. Een pup plast en poept overal waar hij op dat moment toevallig loopt. Een pup weet niet dat dit toevallig op uw kostbare vloerbedekking is. Ook pakt de pup alles op wat het tegenkomt en zet hier z’n scherpe tandjes in. De pup ziet niet het verschil tussen zijn eigen speeltje, uw nieuwe tas of de poot van de antieke tafel. De pup laat luidkeels ’s nachts horen dat het zijn moeder mist en doet daarna geen oog meer dicht. Misschien weet u niet hoe u dit makkelijk en duidelijk voor zowel uzelf als voor de pup kunt aanpakken. Veel mensen zijn u voorgegaan, pups zijn wat dit betreft allemaal hetzelfde.

Er zijn veel simpele oplossingen die door ervaren hondengeleiders binnen onze vereniging bij de opbouw van hun eigen honden zijn gebruikt, en die dus in de praktijk prima werken. Opnieuw het wiel uitvinden is dus niet nodig! En als u zich dit afvraagt, nee de honden zitten bij ons ook veelal niet buiten in een kennel. De meeste zitten gewoon binnen in huis en vaak met meerdere honden tegelijk zonder problemen. Een ander punt is dat een hond(je) een dier is met een andere taal die wij spreken.

Zonder dat men zich hoeft te verdiepen in de hondentaal ziet u vrijwel zeker heel veel signalen over het hoofd bij uw jonge hond. Als de hond groter word kan veel van dit door u geaccepteerd dus aangeleerd gedrag niet meer geaccepteerd worden. Vaak is het dan al te laat om dit probleem zelf te kunnen aanpakken en moet de hond uiteindelijk weg. De diverse dierenasiels zitten vol met dit soort honden. Uw hond leren uitlezen en leren om omgewenst gedrag te corrigeren voordat de hond in actie komt is niet zo moeilijk als u misschien zult denken. Het vraagt overigen wel consequent zijn van uw kant! Wij kunnen u dat leren.

Herkennen van gedrag

Het herkennen van negatief (ongewenst) gedrag en dit omzetten in positief (gewenst) gedrag. Dat is waar het om gaat bij trainen. De hond zal eerst moeten begrijpen wat van hem verwacht wordt en ook moeten leren dat dit ook leuk is en dus resultaat oplevert. Vanuit dit principe werken wij met zowel de puppen/jonge honden, alswel met de afgerichte honden die bij ons het IPO of obedience programma doen. Uw hond zal het fijn vinden om samen met u bezig te zijn en wordt uw vriend voor het leven.

De puppy cursus

De puppy cursus is bedoeld voor pups vanaf +/- 10 weken. In het belang van een goede socialistie mogen nieuwe pups ook tijdens de lopende puppycursus tot en met de vijfde les instromen, mits ze zowel de eerste als tweede enting hebben gehad. Dit ten einde besmettingsgevaar voor uw eigen pup en overige honden op de vereniging zoveel mogelijk te voorkomen. De eerste les worden derhalve de entingspapieren gecontroleerd.

In de puppycursus wordt u geleerd hoe u door middel van aandacht, voorkomen van ongewenst gedrag, en belonen van gewenst gedrag een leuke gezellige hond krijgen. U leert onder andere dat de hond moet komen als u roept en niet mag trekken tijdens het wandelen. We leren wat over verzorging, en de hond leert omgaan met andere honden. 

De cursus bestaat uit 10 praktijk lessen, en wordt afgesloten met een certificaat. Tijdens de lessen krijgt u handige tips mee die u kunnen helpen bij de opvoeding van uw pup. Daarnaast kunt u alle vragen die u wellicht over uw pup heeft, stellen aan onze meest ervaren instructeurs. De praktijklessen worden allemaal buiten op ons trainingsveld gegeven. De cursus zal worden afgesloten met een puppy examen. Om hieraan mee te mogen doen moet de hond wel minimaal 5 lessen hebben gevolgd.  Aan het einde van het examen worden alle vorderingen uitgebreid besproken en als u zich voldoende heeft ingezet ontvangt u een certificaat en mogen de honden door naar de vervolgcursus “Gehoorzame hond”.