Meteen naar de inhoud

Van huishond tot hulphond

Sinds een paar weken help ik Annet Vos met haar honden, zij is ziek zit een gedeelte van de dag in een rolstoel of scootmobiel. In de toekomst wordt dit waarschijnlijk steeds meer het geval. Annet zou graag een hulphond willen, echter ze heeft al 3 honden en bedacht, misschien kan iemand mij wel helpen mijn een van mijn eigen honden op te leiden. Ze belde met de stichting SOHO maar die fokken hun eigen pups en leiden alleen die honden op.

Eveneens belde Annet met een andere stichting maar daar vertelde ze dat haar honden voor training helaas te oud waren en geloof het of niet maar Annet kwam via de dierenspeciaalzaak bij mij. Nu is het trainen van honden op dit gebied nou niet mijn dagelijkse (honden) werk maar wel een uitdaging. We spraken af om een keer te praten, dan kon ik gelijk haar honden zien. Ze had een heel oud hondje van 15 jaar, die viel dus af. Over bleven dan een kruising husky/herder van ruim 3 jaar en een doberman van 5 jaar. De Dobermann viel uit naar mensen en andere honden en allebei de honden kwamen uit het asiel.

Annet zag het het meest zitten met de kruising husky/herder. Ik wou het eigenlijk wel proberen met de Dobermann. Dus  besloten we uiteindelijk met beide honden te gaan beginnen en dan maar zien waar het schip zou stranden. Gelukkig mag ik stichting SOHO bellen als ik niet weet hoe ik een oefening moet aanleren. Tot nu toe gaat het goed, al vinden we waarschijnlijk het wiel een keer of wat opnieuw uit! Het is ontzettend leuk om te doen, het gaat ook leuk met beide honden en Annet is zo enthousiast die oefent zich suf. Ze heeft een nieuw doel in haar leven.

De honden kunnen van alles van de grond af rapen, de sleutels komen brengen, de sleutels opzoeken, veters los maken, de deur dicht doen (de deur openmaken hebben ze meer moeite mee!), netjes meelopen aan de scootmobiel en de kruising husky/herder trekt Annet haar jas uit en legt hem dan keurig op schoot. Ook brengt zij de knip van Annet naar de persoon die Annet aanwijst en na betaling weer terug. Alles wordt de honden geleerd met beloningskoekjes en ze vinden het fantastisch! Soms weten ze van gekkigheid niet wat ze moeten en gaan ze uit zich zelf maar sleutel of andere dingen brengen in de hoop hier voor beloont te worden, helaas voor ze! Alleen voor dingen  op commando worden ze beloond.

U mag dit artikel verspreiden maar met vermelding: dit artikel is geschreven door Yvette van Veldhuijsen, voor www.hondenvrienden.nl