Hondenvrienden.nl
Inloggen
U bent hier: home > Gezondheid > Vaccinatie van de hond

Vaccinatie van de hond

Vaccinatie van de hond
Honden kunnen worden ingeënt tegen verschillende ziektekiemen. Gelukkig worden in Nederland de meeste honden goed gevaccineerd. Hierdoor komen weinig vervelende ziektes bij honden in ons land voor.

Wat is vaccineren
In 1796 ontdekte een Engelse arts, Edward Jenner, dat als je een mens inspuit met koepokken, deze geen mensenpokken krijgt. Dit was het begin van wat wij nu een heel normale gang van zaken vinden: het vaccineren of inenten. Het principe van vaccineren is, dat je de afweer wakker maakt voor een virus of bacterie die in het lichaam zou kunnen komen. Dit doe je met een stof die op dit virus of deze bacterie lijkt, maar die geen ziekte veroorzaakt. Op het moment dat de indringer het lichaam binnenkomt, kan de afweer dan direct reageren, zodat het dier niet ziek wordt. Om de afweer alert te houden, moet de hond soms elk jaar weer gevaccineerd (ingeënt) worden.

Welke ziektes zijn er
Heel kort staat hieronder een uitleg over de verschillende ziekten waartegen een hond kan worden gevaccineerd.

Hondenziekte
Hondenziekte, veroorzaakt door het CDV-virus, komt over de hele wereld voor en is zeer besmettelijk. Jonge honden kunnen eraan overlijden. Oudere honden hebben last van hun luchtwegen, waardoor hoesten en neusuitvloeiing voorkomen. Ook kunnen ze last krijgen van hun zenuwstelsel, wat voor blijvende verlammingen kan zorgen, ook nadat het virus weg is. Een voordeel van dit virus is, dat het heel erg op het mazelen virus van de mens lijkt. Hier worden honden niet ziek van, maar als ze het ingespoten krijgen wordt het afweersysteem gewekt om ook tegen het CDV-virus afweerstoffen te maken. De afweerstoffen van moeder reageren niet met het mazelen virus. De jonge pup kan zo op 6 weken al ingeënt worden tegen hondenziekte met behulp van het mazelen virus. Een aantal weken later kan de pup dan ingeënt worden met een onschadelijk gemaakt hondenziekte virus.

Parvo
Parvo, een ziekte die bij de jonge hond heftig braken en bloederige diarree en ook bij de oudere hond ernstige ziekteverschijnselen veroorzaakt, is een zeer besmettelijke ziekte. Het tast ook het afweersysteem aan, waardoor andere ziekteverwekkers gemakkelijk ziekte kunnen veroorzaken. Het parvo-virus blijft lang actief in uitwerpselen en kan zo lang voor besmetting zorgen. Er zijn ook honden die het virus in hun lichaam hebben zonder ziek te worden; ze kunnen dan andere honden wel besmetten. Aangezien het bij zowel jonge als oudere honden voorkomt, moet er jaarlijks opnieuw tegen ingeënt worden.

HCC
Besmettelijke leverziekte (Hepatitis Contagiosia Canis) wordt veroorzaakt door het CAV-1 virus. Dit virus verspreidt zich voornamelijk via de urine. De dieren kunnen er erg ziek van zijn, en zoals de naam al aangeeft, wordt de lever (ernstig) aangetast. Vooral jonge honden kunnen er ook plotseling door sterven.

Ziekte van Weil
Een andere naam voor de ziekte van Weil is leptospirose. Leptospiren zijn beweeglijke bacteriën. Ze zwemmen als het ware het lichaam van de hond binnen, via wondjes, slijmvliezen, maar ook door de huid. Eén van de soorten leptospiren zorgt voor de ziekte van Weil. Via de urine verlaten ze het lichaam van een zieke hond. Ook ratten en mensen kunnen ziek worden en de leptospiren met de urine uitplassen. Water waar urine van ratten in zit, bijvoorbeeld grachtenwater, is de belangrijkste bron van infectie. De nieren en de lever worden ernstig aangetast en de honden kunnen heel erg ziek worden. Jaarlijks vaccineren is noodzakelijk. Niet alleen om de hond te beschermen, maar ook om de mensen in de buurt van de hond te beschermen, aangezien mensen ook (zeer) ziek kunnen worden. Ook als honden niet zwemmen, is het toch belangrijk om de hond in te laten enten, omdat de inenting ook helpt tegen andere soorten leptospiren dan degene die de ziekte van Weil veroorzaken.

Kennelhoest
Kennelhoest wordt veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën. Ook stress zorgt ervoor dat de ziekte gemakkelijk aanslaat. Omdat in een kennel veel honden bij elkaar zitten, vindt veel uitwisseling plaats van bacteriën en virussen (de honden blaffen veel naar elkaar) en zijn de honden vaak licht gestresst. Daarom heeft de ziekte de naam kennelhoest gekregen. De honden hoesten voortdurend, schrapen vaak de keel en geven soms slijm of bloed op. Jaarlijkse inenting kan niet voorkomen dat de hond kennelhoest krijgt, omdat meerdere factoren meespelen. Als de hond kennelhoest krijgt, zal hij er wel minder ziek van zijn.

Hondsdolheid
Hondsdolheid (Rabiës) is een virusziekte die zeer besmettelijk is voor vrijwel alle zoogdieren. Een besmet dier bijt een ander dier. Het virus gaat naar de hersenen en zorgt ervoor dat het dier graag bijt. Ook zit het virus in het speeksel, en zo verspreidt het zich. De afloop is vrijwel altijd dodelijk. In Nederland is de laatste jaren geen hond met hondsdolheid gezien, maar inenten is zeker verstandig als de hond naar het buitenland gaat. In veel landen is een inenting tegen hondsdolheid ook verplicht, anders mag de hond het land niet in.

Entschema voor de hond
Door onze praktijk wordt het volgende entschema gehanteerd:
• 6 weken: Puppy enting ( Hondeziekte en Parvo)
• 9 weken: Parvo/Weil enting
• 12 weken: Cocktail-enting Deze cocktailenting is opgebouwd uit Parvo, Weil, Paraïnfluenza, Hondeziekte en Leverziekte (HCC).
Op een leeftijd van 1 jaar wordt wederom de Cocktail-enting gegeven en daarna volgen we een alternerend entschema. Dat wil zeggen dat wel elk jaar de vaccinatie tegen Ziekte van Weil en Parvo wordt gegeven, maar om de twee jaar komt de hondeziekte daarbij. U hoeft dat gelukkig zelf niet te onthouden: elk jaar ontvangt u van ons een herinnering voor de hervaccinatie van uw huisdier.

Naast de vaccinatie wordt ook een algemeen onderzoek gedaan naar de gezondheid van uw hond. Een jaarlijkse gezondheids-check dus waarbij ook ruim tijd is om eventuele vragen van uw kant te beantwoorden. Want ook voor uw huisdier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Deze gezondheids-check bevat algemene controles van belangrijke functies. Kortom, complete zorg: vanaf de eerste wankele stapjes tot en met de verdiende oude dag. U zou wensen dat uw huisarts zoiets doet voor u!

Kennelhoest
De entingen tegen kennelhoest zijn optioneel, maar het advies is om deze de eerste paar jaar zeker te geven. Met name vanwege de verhoogde deelname aan puppycursussen en hondentrainingen, waardoor de kans op een infectie toeneemt. Maar ook tijdens spel met buurthonden kan de hond de infectie oplopen, zelfs als deze honden geen ziekteverschijnselen vertonen. Wat dat betreft is de naam kennelhoest wat verwarrend. De hond loopt de kennelhoest niet alleen in kennels op, maar door contact met andere honden. Voor de meeste pensions is een enting tegen kennelhoest trouwens verplicht. Wij gebruiken daarvoor een neusdruppel-vaccinatie.

Met de hond naar het buitenland
Wanneer de hond naar het buitenland gaat, is een enting tegen hondsdolheid (Rabiës) verplicht.

Veel gestelde vragen
Omtrent het enten van honden worden nogal eens wat vragen gesteld.
• Waarom worden pups zo vaak geënt? Bij pups is het afweersysteem in ontwikkeling. Gedurende de eerste levensweken drinkt de pup moedermelk en krijgt via deze melk antistoffen tegen verschillende ziektekiemen. Met name de eerste melk zit er vol mee. In een vroeg stadium kan de pup de antistoffen nog opnemen via de darmen. Naarmate de tijd verstrijkt wordt het gehalte antistoffen minder en tevens gaan de pups steeds meer vast voedsel eten. Zo rond de 6 weken is het tijdstip aangebroken dat de pup zelf afweer kan opbouwen. Vandaar dat op dat moment begonnen wordt met het enten.
• Waarom moeten honden elk jaar geënt worden? Na een enting wordt door de hond zelf afweer opgebouwd. Deze opgebouwde afweer zal in de loop der tijd weer afnemen. Zo is de opgebouwde afweer tegen de ziekte van Weil, Paraïnflueza en Bordetella na ongeveer 1 jaar verdwenen. Vanaf dat moment is de hond bij b.v. een infectie met de ziekte van Weil dus niet goed beschermd. Vandaar dat hier ieder jaar tegen geënt moet worden. Tegen Parvo en bijvoorbeeld het Hondenziektevirus wordt weerstand opgebouwd die 2 jaar is gewaarborgd. Vandaar dat er een afwisselend entschema gehanteerd wordt.
• De hond van de buurman wordt nooit geënt en nooit ziek; hoe kan dat? Het feit dat niet-gevaccineerde honden niet ziek worden komt doordat bijna alle honden wel goed geënt worden. In feite profiteert de buurman van het goede entgedrag van andere hondebezitters. Door een goed vaccinatiebeleid is het gelukt hele vervelende ziekten tot een minimum te beperken. Wanneer meerdere mensen de hond slecht of zelfs niet laten enten is de kans groot dat in de loop der tijd de infectiedruk van meerdere ziektekiemen toeneemt, met alle gevolgen van dien.


Artikelen in Gezondheid

7 is 1 teveel
Afgebroken haaktand bij een pup
Afgebroken tanden bij de hond
Allergie
Anaalzak-ontsteking
Artrose
Atopie
Baarmoederontsteking en pyometra bij de hond
Bewegingsadviezen
Bloedoor (of othaematoom)
Caries bij de hond
Castratie
Chip
Darmoperatie ten gevolge van een vreemd voorwerp
Diarree (acuut)
Diarree (chronisch)
Doorbraakstoornis
EHBO - Acute aandoeningen van luchtwegen
EHBO - Bewusteloosheid
EHBO - Buikverwondingen
EHBO - EHBO trommel
EHBO - ernstige verwondingen
EHBO - Hartstilstand
EHBO - Obstructie
EHBO - Oogverwondingen
EHBO - Overgevoeligheidsreacties
EHBO - Shock
EHBO - Spoedgeval
EHBO - stuiptrekkingen
EHBO - Vaststellen van de dood
EHBO - Verbranding en bevriezing
EHBO - Vergiftiging
EHBO - Verwondingen aan de kop
EHBO - Verwondingen aan de rug
EHBO - Verwondingen aan poten
EHBO - Wonden en bloedingen
EHBO - Zonnesteek
EHBO- Borstkasverwondingen
Enting
Entschema
EPI (Exocriene Pancreas InsufficiC+ntie)
Epilepsie
Euthanasie
Extra gebitselementen bij de hond
Extractie
Gebitsslijtage bij de hond
Gebitsverzorging
Gebitsverzorging bij de hond
Giftige planten
Hartproblemen bij de hond
Hartwormen
HD
Het normale gebit
Hond mee op vakantie
Honden EHBO
Hondenziekten
Huidmijten
Incontinentie (onzindelijkheid)
Jeuk
Kanker bij dieren
Kauwstrips
Kennelhoest
Kennelhoest
Leeftijd van hond
Leverziekte
Lintwormen
Longwormen
Loopsheidpreventie
Maagdilatatie en maagtorsie hond
Malassezia huidontsteking
Melkkliergezwellen hond
Metalen Kroon
Ontlasting van uw hond?
Oog verwondingen
Oorontsteking
Oravet
Overgewicht
Paardenontwormmiddel gevaarlijk voor honden
Parasieten
Parvo
Persisterende melktanden bij de hond
Preventie
Prostaatproblemen
Pulpectomie
Pulpotomie
Reisziekte
Rondwormen
Schildklierproblemen hond
Skelet van de hond
Slijmvliezen
snijtand wortelkanaalbehandeling
Speeltjes
Spoedgevallen in de diergeneeskunde
Sterilisatie van de hond
Suikerziekte
Tanden poetsen
Tandplak bij de hond
Tandsteen
Tandsteen bij de hond
Tandverkleuringen bij de hond
Tekenziekten
Vaccinatie van de hond
Vergiftiging
Verzekering
Vet Aquadent
Vlooien
Vlooien, het hele jaar door
Vlooienallergie
Voedingsallergie
Voetzolen
Voorhuidontsteking
Vruchtbaarheidsproblemen en loopsheid
Wissel problemen bij de hond
Wormen
Ziekte van Cushing
Ziekte van weil
Ziektenkosten