Hondenvrienden.nl
Inloggen
U bent hier: home > Training > Vuurwerkangst

Vuurwerkangst

Vuurwerkangst bij de hond
Als uw hond erg bang is voor vuurwerk tijdens oud & nieuw is het verstandig in ieder geval rekening te houden met het volgende: tijdens het losbarsten van vuurwerk houdt u uw hond of kat binnen. Laat de kaarsen niet branden als u zelf niet binnen bent en houdt de ramen en deuren dicht! Tijdens het losbarsten van vuurwerk houdt u uw hond of kat binnen. Laat de kaarsen niet branden als u zelf niet binnen bent en houdt de ramen en deuren dicht! Laat uw hond vroeger op de avond als het nog rustig is goed uit op een rustige plaats en aan de riem.

Hoe gedraagt u zich tegenover uw bange huisdier?
Laat de kat met rust als hij of zij zich onder het bed, op zolder, in de kast of waar dan ook verstopt. Hier voelt uw kat zich blijkbaar veiliger. Laat in de ruimte waar uw kat zit de lampen en radio aan. Negeer het angstgedrag van uw hond. Niets is menselijker dan uw huisdier te troosten en aan te halen als hij of zij bang is. Maar door deze positieve aandacht van u wordt uw huisdier beloond voor het angstige gedrag en wordt het alleen maar erger.

Mogelijkheden om angstgedrag bij uw hond te verminderen
D.A.P. verdamper. Dit bevat speciale geurstoffen die uw hond op zijn gemak stelt. U doet de verdamper 2 weken van te voren in het stopcontact in de ruimte waar uw hond slaapt. Laat de verdamper nog een week na oud & nieuw in het stopcontact.
CD met vuurwerkgeluiden. Begin 4 weken van te voren door uw hond af en toe naar de CD te laten luisteren. Nadeel: alleen geluid, geen lichtflitsen en stank. Het is belangrijk om al vroeg, al tijdens socialisatiefase, uw hond aan vuurwerkgeluiden te laten wennen en uw hond aan te leren dat bijvoorbeeld de bench een veilige plek is.
Als u minstens een maand van te voren begint met het geven van Clomicalm, een tricyclisch antidepressivum, dat in combinatie met gedragstherapie het angstgedrag van uw hond ook op lange termijn kan laten verminderen. Dit middel mag u niet gebruiken bij glaucoom, hartproblemen en epilepsie.

Medicatie op oudejaarsavond
Indien uw huisdier vorig jaar erg bang is geweest met oud & nieuw en de gedragstherapie heeft onvoldoende effect gehad, dan is mogelijk om dit jaar kalmerende tabletten te geven:
Valium (Diazepam): Uw hond of kat wordt slaperiger en is minder angstig. Het heeft een redelijk snel en goed effect, maar ook een vrij korte duur. Eventuele bijwerkingen: spierzwakte, gering coördinatieverlies. Het mag ook bij epilepsie en hartproblemen gebruikt worden. Niet gebruiken bij Windhonden, leverziekten. Dit middel heeft onze voorkeur. Voor verdere instructies en dosering zie andere brief en het etiket op het medicijnendoosje. Acepromazine (Vetranquil of Calmivet): Uw hond wordt rustiger, het werkt ook angstverlagend. Maar het maakt uw hond juist gevoeliger voor geluid. Bijwerkingen kunnen zijn: lage bloeddruk, ondertemperatuur, trillen, verminderde coördinatie, droge bek, obstipatie. Kan een traag en ook een langdurig effect hebben. Niet gebruiken bij Boxer, Windhonden, leverziekten, hartproblemen, epilepsie en agressieve honden. Als uw hond in het verleden goed heeft gereageerd op dit middel, kunnen we dit middel dit jaar weer voorschrijven. Voor verdere instructies en dosering zie andere brief en het etiket op het medicijnendoosje. Vraag onze dierenartsen en assistentes over het wel of niet gebruiken van medicijnen. Vraag om meer uitleg over gedragstraining, de D.A.P. verdamper, de vuurwerk CD en het starten met clomicalm in november. Maak ruim van te voren eventueel een afspraak. Alvast een fijne en rustige jaarwisseling!