Hondenvrienden.nl
Inloggen
U bent hier: home > Training > Wat is clickertraning ?

Wat is clickertraning ?

Clickertraining

Velen onder jullie zullen al wel eens iets gehoord hebben over “clickertraining”. Toch zijn er nog velen die niet weten wat clickertraining precies is. Heel kort samengevat kunnen we zeggen: het is een nieuwe, betere, snellere, hondvriendelijkere en leukere methode om je hond blijvend een aantal gedragingen aan te leren.

Het fijne van clickertraining is dat de hond volledig vrij is. Er staat helemaal geen druk of spanning op de hond. Zijn  karakter en gedragingen kunnen alleen maar verbeteren. Dus met clickertraining heb je helemaal niets te vrezen. Alles is positief, er worden geen correcties gebruikt. Met clickertraning kan je niets afbreken, in tegenstelling tot de traditionele trainingsmethode. De hond zal zelf op zoek gaan naar het gedrag dat een beloning oplevert.

Honden die met correcties worden getraind zullen deze stap zelf niet zetten want er kan op ieder ogenblik een correctie komen. Deze honden laten dus een gedrag zien om geen correctie te krijgen en dat betekent vaak dat ze onder spanning en stress staan. Ze vertonen dus een vermijdingsgedrag. Er zijn verschillende rassen die hiervoor heel gevoelig zijn met als eindresultaat dat zij na een bepaalde periode agressief gedrag gaan veroorzaken, meestal uit onzekerheid. Bij clickertraining is dat niet het geval. De hond is helemaal vrij van doen en laten. Jij kan zelf bepalen welk gedrag jij gaat belonen met als resultaat dat dit gedrag blijft bestaan en het “ongewenst gedrag” gaat uitdoven of uitsterven.

Bij clickertraining heb je ook geen lichaamskracht nodig. Het voordeel is dan ook dat kinderen van 6 jaar perfect een hond van 70 kg of meer kunnen trainen. Hetzelfde geldt voor mensen met een handicap of oudere mensen. Onze stem hebben wij bij het aanleren van een nieuw gedrag nauwelijks nodig. Ook hier hebben we dus weer voordelen. Het roepen en tieren op onze hond is verleden tijd. Eén enkel commando volstaat voor een gedrag of houding.

Wanneer je dit allemaal leest is mijn vraag: waarom zou je nog langer wachten? Ga de uitdaging aan! Na enkele minuten al zal je versteld staan van je hond! En ik kan je voorspellen: wanneer je de clickermicrobe te pakken hebt is er geen weg meer terug! Het is de ideale methode voor een goede relatie tussen hond en gezin!