Hondenvrienden.nl
Inloggen
U bent hier: home > Training > Welke honden kunnen we met de clicker trainen?

Welke honden kunnen we met de clicker trainen?

Welke honden kunnen we met de clicker trainen?

Mijn antwoord is op deze vraag is heel eenvoudig: elke hond! Toch moet men met bepaalde punten rekening houden. De ideale leeftijd om te beginnen met de clicker is al vanaf  7 à 8 weken. Je kan zeggen dat de harde schijf bij deze pup nog leeg is. Een hond van 7 jaar daarentegen heeft al heel wat ervaringen opgeslagen. Een pup heeft natuurlijk de interesse om alles te gaan ontdekken, heeft enorm belangstelling in alles wat nieuw is… hij moet het gedrag nog gaan zoeken of leren dat hem iets oplevert en daar kan je het best met de clicker van profiteren. Toch wilt dat niet zeggen dat we een hond van 7 jaar niet meer kunnen trainen met de clicker. De oudste hond die we in onze hondenschool met zeer goede resultaten getraind hebben was een Husky van 10 jaar. Dit vraagt wel een hele aanpassing zowel voor het baasje als voor de hond maar ik kan je zeggen : het werkte perfect!

Clickertraining wordt gebruikt om iets nieuws aan te leren, niet om iets af te leren. Dikwijls krijg ik van mensen met een “probleemhond” de vraag of we ongewenst gedrag niet kunnen afleren met de clicker. Dan is mijn antwoord “neen”. Bij clickertraining ga je alleen aandacht besteden aan een nieuw gedrag, namelijk het gewenst gedrag en ga je het ongewenst gedrag negeren. Dat is in grote lijnen de werking ervan. Met andere woorden zolang dat de hond het ongewenst gedrag laat zien komt er helemaal niets (geen click en ook geen beloning). Wanneer de hond een gedrag vertoont dat jij juist wilt zien ga je clicken en geef je hem een beloning. Na een tijdje zal de hond doorhebben waarom hij een beloning krijgt. Hij heeft uit ervaring geleerd dat het ongewenst gedrag niets meer oplevert maar het nieuwe gedrag juist wel.

Wanneer je dit consequent toepast zal het ongewenst gedrag “uitsterven” of “uitdoven”. Dat wil zeggen dat de hond nog regelmatig het ongewenst gedrag laat zien in de hoop van “lukt het vandaag niet, morgen misschien wel”. Pas na verschillende malen consequent reageren zal de hond weten dat het ongewenst gedrag niets meer oplevert. Een gedrag ontwikkelt zich of blijft bestaan wanneer het iets oplevert. Ook al is dit negatieve aandacht, het blijft voor de hond aandacht. Negeren werkt heel effectief maar voor ons is het meestal heel moeilijk. Wij hebben de reactie om te reageren op alles wat slecht is. Wanneer de hond een actie onderneemt, reageren wij daar onmiddellijk op. Dat is een gewoonte en om dit om te draaien vraagt het van ons een enorme inspanning om niets te doen. Dit klinkt raar maar zo is het wel.

Honden die traditioneel getraind zijn kunnen we ook met de clicker trainen maar: een hond die al kan zitten en dit perfect doet ga ik niet meer clicken.Wanneer de “zit” echter niet goed is bv. de hond gaat telkens scheef zitten dan kan ik dit bijschaven met de clicker. Er wordt dus alleen geclickt op het correct zitten. Het scheef zitten levert hem geen beloning op. Een ander voorbeeld is een volgoefening. De hond volgt mooi aan de voet maar het achterste draait van je weg. Wanneer de hond per ongeluk met zijn achterste dichter komt, ga je clicken. Op die manier krijgt hij de volgoefening mooi en perfect onder de knie.

Wanneer je een hond die op een traditionele manier getraind is met de clicker wilt leren omgaan, laat je hem best geen enkele oefening doen die hij vroeger gezien of geleerd heeft. Vele traditioneel getrainde honden vertonen een vermijdingsgedrag, d.w.z. zij laten een gedrag zien om geen correctie te krijgen. Na een tijd durven deze honden niets meer uit zichzelf te ondernemen, maar ze vertonen pas een gedrag wanneer je het hen vraagt. Op het eerste zicht is dat niet fout maar mijn vraag is dan: hoe lang kunnen deze honden deze spanning verdragen. Dit geldt natuurlijk niet voor iedere hond maar sommige van deze honden lopen op de toppen van hun tenen om toch maar niets mis te doen. Het is via deze spanning of stress dat sommige honden agressie ( zowel dominantie als angst agressie) gaan vertonen. Wanneer gaat die ruk aan de lijn komen? Deze honden durven aanvankelijk niet op zoek gaan naar een nieuw gedrag. Daarom oefenen we met hen verschillende dingen die ze vroeger nog nooit gezien hebben.

Bij een hond of pup die nog nooit “getraind” is zal het leertempo veel hoger liggen dan bij een reeds “ traditioneel “ getrainde hond. Maar deze kan ook na een aantal weken even vlot werken als de andere. Je moet hem alleen de kans geven om het te doen.

De truk met de doos.
Het gemakkelijkste is dat je start met een kartonnen doos bv. een schoendoos. Je gaat niets speciaals van de hond verlangen. Alles wat hij met die doos doet is goed. Ook  wanneer de hond per ongeluk naar de doos kijkt kan je hem al een click geven. Uit ervaring weet ik  dat deze hond vroeg of laat toch aan die doos gaat snuffelen. Dus je wacht gewoon dat moment af. Wanneer de hond naar de doos gaat en hij maakt contact geef je een click en gooi je de beloning van de doos weg. Dus telkens wanneer de hond de doos aanraakt gooi je het voedsel weg van de doos. De hond kan dus zichzelf belonen door telkens terug naar die doos te gaan. Na een tiental clicken zullen de meeste honden al  beseffen. “Hé, telkens wanneer ik die doos aanraak krijg ik een click en iets lekkers”. Wanneer de hond opeens vlot naar de doos loopt en de doos aantikt met neus of poot geef je een click en een jackpot. Hier krijgt hij een grotere beloning voor. Het is alsof dat hij het grote lot heeft gewonnen. Na het geven van de beloning neem je onmiddellijk de doos weg. De hond is wellicht nog gemotiveerd, dus is dit het moment om te stoppen met de oefening. Hier gaan verschillende mensen in de fout! Zij blijven maar doorwerken tot de hond geen kracht meer heeft om te denken of tot de interesse volledig weg is. Het heeft te lang geduurd! Wanneer de hond stopt met “ naar de doos lopen “  omdat zijn interesse weg is, heeft hij zelf de training kunnen stoppen en dat zou niet mogen gebeuren. Jij bepaalt het begin en het einde van de training en wel steeds met een vrolijke en een gemotiveerde hond.

Een trainingssessie is dan meestal ook heel kort, ik spreek hier over een 5-tal minuten! Het is beter dat je 2 X 5 minuten traint op een dag dan wanneer je ineens 10 min. traint. Na een paar dagen zal je merken dat de hond al heel vlot naar de doos toeloopt. Hij maakt terug contact maar… er komt geen click. De hond zal niet meteen weten wat hij moet doen. Hij laat terug het gedrag zien waarmee hij zich heeft kunnen belonen, maar er komt weer niets. De hond wilt ervoor gaan en zal iets “extra” vertonen. Hij loopt terug naar de doos en per ongeluk zet hij één poot in de doos. Click en jackpot! Flink zo. Op deze manier ga je telkens meer en meer eisen van de hond. Twee poten in de doos, 3 poten in de doos, 4 poten in de doos. (wellicht moet je dan een grotere doos nemen)

Wanneer je zover staat click je niet meer voor het in de doos staan,  maar wacht je tot de hond weer een extra gedrag laat zien. Wanneer hij daar staat moet hij opnieuw op zoek gaan naar iets anders. De ene hond neemt de doos vast, de andere hond gaat in de doos zitten… het maakt niet uit wat de hond doet.Het voornaamste is dat de remming los komt, dat de hond het initiatief durft nemen om iets te doen. Dat is de doelstelling bij deze oefening. Dat is ook de aanzet tot de verdere oefeningen. Toch mag je de lat niet te hoog leggen . Doe het rustig aan. Probeer het maar en je zal merken hoe vlug het allemaal kan gaan. Ik zou zeggen: neem een doos en start met het spel. Het is een leuke oefening waarbij ook de kinderen kunnen meewerken. Op die manier betrek je hen in de training , dat kunnen we alleen maar toejuichen want tenslotte zijn zij ook een deel van het gezin.Veel succes!